top of page

Het beste programma voor

persoonlijke ontwikkeling

Het Lichter leven programma

licter-leven-groepstraject

Wat is het Lichter leven programma?

Het Lichter Leven programma is een diepgaand traject voor duurzame persoonlijke ontwikkeling. Het Lichter Leven programma helpt je in balans te komen op fysiek (lichaam), emotioneel (gevoelens), mentaal (gedachten) en spiritueel (passie) vlak. Daarnaast werk je op persoonlijk, psychologisch en relationeel vlak.

 

Je leert je tijdens dit traject je volledige potentieel te benutten en je ontdekt wat je nu eigenlijk wilt met je leven. Het is een volledig programma dat alle onderdelen omvat die je nodig hebt om een goede basis voor een Lichter Leven te leggen. Het Lichter leven programma is een duurzaam traject, omdat je verschillende tools krijgt, die je de rest van je leven kunt blijven inzetten. Je kunt zelf verder met je eigen ontwikkeling en weet wat te doen als het even wat minder met je gaat.

 

Wat is ll

Hoe is het Lichter leven programma ontstaan?

Het Lichter Leven programma is onderdeel van de Bridgemanmethode en ontwikkeld door Robert Bridgeman en Monique van Leeuwen aan de hand van de diverse methodieken die zij, wereldwijd, hebben bestudeerd.

De Bridgeman Methode is een open en levende methode, die gebaseerd is op veel verschillende methodes/(elementen) die Robert en Monique onderzoeken en in praktijk brengen. Robert schreef hier ook eht boek 'Start vandaag met Lichter leven' over. Er worden steeds meer methodes ontdekt en geïntegreerd in de Bridgeman Methode. Zo kan elke Bridgeman coach zijn eigen technieken en methodes toevoegen.

 

​De Bridgemanmethode bestaat uit een bijzondere mix methoden. Zowel moderne methoden als de Wim Hof methode (Iceman), hersenonderzoek, innerlijk kindwerk, hypnosetechnieken, MIR-methode, diverse ademtechniekeen, regressietherapie, de SIYLI methode (Google), NLP, EFT, Touch of Matrix, Mindfulness, Anthony Robbins, Sjamanisme, Avatar, Life Success (Bob Proctor), Shamballah, Reiki, SiamReiki, Osho, Abraham Hicks en Art of being als traditionele methoden als: Advaita Vedanta, Yoga, Kabballah, Vipassana- en andere meditatievormen, Tibetaans Boeddhisme, Zen Boeddhisme en het werk van diverse leraren als Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Thich Nath Hahn, Sayadaw U Pandita, Schri Nisargadatta Maharaj en vele anderen.

hoe is ll ontstaan

Voor wie is het Lichter leven programma?

Het Lichter leven programma is er voor iedereen die het niet schuwt om in een traject met zichzelf aan de slag te gaan. Voor mannen en vrouwen die een leven vol liefde, geluk en voldoening willen ervaren? Het Lichter leven programma is voor die mensen die zelf graag de touwtjes in handen nemen en leiderschap (willen) nemen over hun leven.​

Voor wie is ll
lichter-leven-traject

Waarom zou ik het Lichter leven programma gaan doen?

Je kent ze misschien wel. Mensen die ‘echt’ lijken. Mensen die zich kwetsbaar durven op te stellen. Die in compleet zichzelf zijn, spontaan de juiste dingen zeggen en doen. Mensen die echt genieten van het leven. Die hun hart volgen en hun passie beoefenen.

Wil jij ook graag meer genieten, niet zo bezig zijn met hoe je overkomt op anderen, authentiek zijn. Zonder schaamte, zonder schuldgevoel, zonder onzekerheid en angst door het leven gaan. Echt genieten, bijzondere vriendschappen en relaties hebben. En intens genieten. Misschien ben je dit op een of andere manier ook allemaal wel op bepaalde momenten. Maar valt het op andere gebieden nog wel wat te verbeteren.

Het Lichter leven programma is een traject dat je een schatkist aan technieken, oefeningen en coachtools biedt om; in evenwicht te komen, gelukkig en positief te worden, doelen in je leven te vinden en te bereiken, je identiteit te veranderen in de persoon die zij diep van binnen bent, je essentie te begrijpen, je passie te vinden en te bereiken en om je dromen te verwezenlijken.

Wil jij volledig jezelf (kunnen) zijn? Je eigen pad volgen, bewuster leven, jezelf ontwikkelen en met veerkracht in het leven staan? Dan is het Lichter leven programma een prachtige tool. Dit traject leert je te groeien op alle gebieden.

Al honderden mensen volgden het Lichter leven programma. Zij maakten reuzenstappen in hun ontwikkeling en komen steeds dichter bij wat hen echt gelukkig maakt. Ze ervaren minder stress en leven meer vanuit liefde en verbinding met hunzelf en anderen. Ze leven intenser en ervaren meer rust, plezier en passie. Ze hebben helder wat ze willen met hun leven. Ze nemen leiderschap over hun leven.

waarom zou ik ll gaa doen

Wat kenmerkt het Lichter leven programma?

Transformatiemodel

Het Lichter leven programma is gebaseerd op het T-model en begint met een nieuwe levensstijl (1: linker horizontale poot van de T). Vervolgens gaat het de diepte in met het helen van trauma’s, niet dienende stukken, valse overtuigingen en belemmerde gedachten (2: de verticale poot) en aansluitend werkt het door met het vinden van de passie(s) en het manifesteren van de gewenste werkelijkheid (3: Rechter liggende poot).

 

For the good of all

Binnen het Lichter leven programma leer je je gedachten, spraak en daden af te stemmen op “The good of all” zorg je ervoor dat alles wat je doet evenwijdig is aan de stroming van het universum. Leven ten gunste van alles verandert je perspectief volledig. Je leven afstemmen op 7 generaties zorgt ervoor dat alles wat je doet duurzaam is. En jij bent onderdeel van ‘all’.

Op reis

Met het Lichter leven programma gaan we samen op reis. We gaan op weg naar jouw bergtop. Aan het begin van de reis heb je nog geen overzicht omdat je zicht wordt belemmerd door de eerste berg die je moet beklimmen. Eenmaal aangekomen op de top van de eerste berg, kun je de volgende zien.

Vele prachtige uitzichten, maar ook regenachtige dagen en storm, volgen. Een slechte periode betekent niet dat je terug bij af bent. Het betekent dat je je op een moeilijk punt van de reis bevindt. Het is geen reden om op te geven. (Lees ook mijn blog hierover toen ik zelf het Lichter leven programma volgde.)

Wat kenmerkt ll
lichter-leven-programma.png

Verhogen bewustzijn 

Einstein zei: “Je kunt een probleem niet oplossen op hetzelfde denkniveau, als dat waarop je het gecreëerd hebt.” Robert Bridgeman heeft dat vertaald in: “Je kunt al je problemen oplossen, simpelweg door je bewustzijnsniveau te veranderen”. Door boven je huidige situatie ‘uit te stijgen’ zie je (ge)makkelijker wat er anders kan en hoe je dat kunt doen. Wetende dat alles wat je denkt, doet en ervaart maar voor 5% bewust is. Hoe zou het dan zijn als je meer zicht kreeg op die 95%? Je bewustzijn verghogen is daarom een belangrijk onderdeel van het Lichter leven programma.

Uit je hoofd, in je lijf

We willen het liefste alles beredeneren, snappen met ons mentale stuk. Maar de meeste dingen kunnen we alleen maar ervaren. Door te gaan voelen en ervaren wordt het leven steeds magischer. En snap je wat jouw lijf je te vertellen heeft. e schreeuwen!

Verbinding met jezelf, verbinding met de ander

Je kunt je alleen onderdeel van een groep voelen, erbij horen, als je je eerst verbind met jezelf. Je hebt te ervaren wie jij bent, wat jij wilt, waar jij staat om te kunnen snappen wat de ander beweegt. Door tijdens het Lichter leven programma te ontdekken wie jij precies bent, (h)erken je ook de ander en kunnen er krachtige authentieke banden ontstaan.

6 niveaus van groei

Binnen het Lichter leven programma ga je jezelf managen op verschillende processen: de 6 bestaansniveaus. Als je deze 6 processen goed managet en steeds wat laat groeien, ervaar je groot geluk, waardering en passie in je leven.

De niveaus binnen het Lichter leven programma zijn:

 1. Buitenwereld: alles in je omgeving, je relaties, je werk

 2. Persoonlijkheid: type, ras, rollen, gedrag, zelfbeeld, comfortzone

 3. Fysiek: lichaam, hersenen, fysieke zintuigen

 4. Emotioneel: emoties, instinct, etherische zintuigen

 5. Mentaal: verstand, gedachten, herinneringen, intelligentie, mentale spieren

 6. Spiritueel: inspiratie, creativiteit, passie, wijsheid, voldoening, gelukzaligheid, intuïtie, flow, spirituele spieren

 

Buiten je comfortzone

Iedereen heeft een comfortzone. Dat is het gebied waarin zaken bekend, voorspelbaar en (meestal) prettig zijn. De plek waar jij vindt dat je persoonlijkheid zich bevind. Je kent het wel, mensen die zeggen: “zo ben ik nou eenmaal.” Zaken zijn haalbaar en bevinden zich binnen het gebied dat we ‘realiteit’ noemen. Het is fijn om in je comfortzone te zitten, het geeft een gevoel van ‘controle’, want het is lastig omgaan met verlies aan controle en de bijbehorende onzekerheid.

Maar wil je dat je je huidige manier van leven aanpakken, dan heb je iets anders te doen. Einstein heeft gezegd: ‘De definitie van waanzin is telkens hetzelfde doen, maar een andere uitkomst verwachten.’ Met andere woorden: als je iets anders wilt dan je nu hebt of doet, dan zul je zelf iets anders moeten doen dan je nu doet. En dat is waarom we (soms) in het Lichter leven programma dingen doen die jij wellicht als ‘gek’ of ‘ongemakkelijk’ ervaart. Wil je écht veranderen, dan heb je dingen soms anders aan te pakken en heb je het patroon van je comfortzone te doorbreken.

lichter-leven-buiten-je-comfortzone.jpg

Waar ga je mee aan de slag tijdens het Lichter leven programma?

Het traject van het Lichter Leven programma kan worden onderverdeeld in: 

 1. Kennis en inzicht: Oefeningen om je de verschillende lagen van jouw bestaan te leren begrijpen en je eigen plek daarin. De manier om je een nieuwe identiteit op te bouwen of eigenlijk de identiteit weer aan te nemen van wie je werkelijk bent.

 2. Identiteit: Oefeningen die de cliënt helpen om zijn ego te doorzien.

 3. Balans en groei op de zes lagen van het bestaan: Alle oefeningen zijn bedoeld om de verschillende lagen in balans te brengen en te laten groeien. De oefeningen dienen om alle bestaanslagen in een positieve flow en met elkaar in balans te brengen en je zo te ontwikkelen tot een evenwichtig, gelukkig en tevreden mens. De 13 stappen naar een evenwichtig leven zijn ook speciaal voor dit doel ontwikkeld.

 4. Mentaal tuinieren: Oefeningen gericht op het opschonen van de negatieve, niet helpende gedachten en positiever te worden.

 5. Open je hart: Oefeningen gericht om je (meer) open te stellen, het verhelpen van trauma’s, het van jezelf houden en van anderen houden of minder bang zijn voor anderen.

 6. Relaties: Oefeningen om jezelf beter te begrijpen en te helen en relaties te verbeteren.

 7. Manifestatie(schepping): Oefeningen die te maken hebben met de Wet van den Aantrekkingskracht, stellen van doelen, programmeren van het onderbewustzijn.

 8. Ontdek je Passie! Oefeningen gericht op het ontdekken van je passie en je missie.

 9. Droomboek: Oefeningen om het Droomboek mee te vullen en op die manier het Lichter leven programma duurzaam te maken.

Waar ga je mee aan de slag met ll

 

 1. Oefen elke dag op een vast moment 10 minuten met een ademhalingsoefening met de focus op de uitademing.

 2. Geniet dagelijks van tenminste 10 minuten stilte.

 3. Beperk televisie kijken en het volgen van media.

 4. Beoefen minimaal 1x per week yoga.

 5. Ga minimaal 1x per week de natuur in.

 6. Lees regelmatig inspirerende boeken en artikelen en bekijk video’s.

 7. Bouw rustmomenten in tussen je afspraken en ga niet constant mailen, telefoneren of what’sapp-en.

 8. Doe tenminste 2x per week energieke oefeningen van een uur

 9. Luister zoveel mogelijk naar inspirerende (bij voorkeur) klassieke muziek.

 10. Drink dagelijks veel water (ca. 2 liter) en organische groene thee.

 11. Eet zoveel mogelijk ‘rauw’ voedsel, zoals groente en fruit.

 12. (Start) met koud afdouchen.

 13. Kijk elke avond actief terug op de afgelopen dag.

 

de 13 stappen
Lichter_leven

Hoe kan ik Lichter leven?

In de eerste poot van het T-model is het belangrijk om een goede basis neer te zetten met een levensstijl die past bij een gebalanceerd leven. Het is niet noodzakelijk om alles in één keer te doen. Het is een als proces die je stap voor stap invoert. Je kunt dus nu al lichter leven door deze stappen in je dagelijks leven in te overen. Deze 13 stappen zijn als volgt…

 

Hoe kan ik het Lichter leven programma volgen?

Tijdens het programma ga je individueel of in de groep aan de slag met probleemoplossende coaching, de lichter leven programma, meditatie, sport en yoga (thuis) en de thuisopdrachten.

 

De kracht van het programma zit in de combinatie van deze vier fasen. Het Lichter Leven programma vereist wel toewijding. Je moet bereid zijn om te mediteren, te sporten, yoga te beoefenen en om thuis te oefenen met de aangereikte stof, anders verliest het programma veel van zijn kracht. De thuisoefeningen zijn ontwikkeld om het Lichter leven geleidelijk in je leven te integreren. Ze zijn opgebouwd volgens een structuur van eenvoudige beginnersoefeningen tot aanzienlijk moeilijkere en meer tijdrovende oefeningen.

Het Lichter Leven programma is een reis van 20 uur. Het programma bestaat uit 10 sessies van 2 uur. Het is ook mogelijk om een Lichter levens groepscursus (4 dagen en een terugkomdag) te volgen.

Ik heb zelf het Lichter leven programma gevolgd. En ben opgeleid als Lichte leven coach. Ik begeleid het Lichter leven traject zowel individueel als in groepen.

Eerste kennismaken met het Lichter leven programma? Kom dan eens een Lichter leven workshop volgen.

hoe kan ik ll volgen
bottom of page