top of page

8 kwaliteiten van leiderschap


leiderschap

Mijn boek ‘communiceren vanuit verbinding’ is speciaal voor leiders, omdat ik leiders verder help naar nieuw leiderschap. Verwarrend was het even toen ik ging samenwerken met een marketing professional. ‘Je richt je dus op managers en directeuren’ was wat ze zei. ‘Ja, maar niet alleen was mijn antwoord.’.

Wat betekent leiderschap voor mezelf?

Leiderschap wordt vaak verward met het hebben van een bepaalde functie. Terwijl er vele leiders zijn zonder de titel te hebben. Hoewel ik twee keer interim manager ben geweest, voelde ik me ook in de jaren werkzaam als communicatieprofessional evenzogoed een leider. Leidde ik niet een project of event, dan begeleide ik wel een stagiair of collega of ik zette me er voor in dat we als team verder ontwikkelden.

En wat mij vooral leider maakte, was het gevoel van binnen; dat ik wat heb bij dragen, dat ik groter ‘ben’ dan de titel op mijn visitekaartje en dat ik een (vaak kloppende) visie heb en deze goed kan koppelen aan de dagelijkse praktijk.

Wat maakt iemand een leider?

Vele voorbeelden zijn er van deze mensen. Leiders, zonder titel. Denk eens aan al die ZZP-ers, adviseurs, inspirators en ook gezinsleiders. En er ook veel voorbeelden van leiders, die hun functie zo goed uitvoerden en daarom een stapje op de ladder omhoog mochten doen. Helaas niet omdat ze uitblonken in hun leiderschapsstijl.

Wat mij betreft kan deze vorm van traditioneel leiderschap niet meer bestaan. Niet op het werk en niet meer in het gezin. De huidige maatschappij vraagt om iets anders. Ik schreef er als eens de blog ‘Het is tijd voor nieuw leiderschap’ over. Maar wat is dat dan? Hoe herken je nieuw leiderschap?

  1. Leiders zijn (zelf)bewust Nieuwe leiders zijn zich bewust van hun bijdrage en hun tekortkomingen. En hun zelfbewustzijn zorgt er voor dat ze hun beweegredenen, hun projecties en hun afweermechanismes onderzoeken. Ze kijken regelmatig in de spiegel, want ze weten dat echte verandering begint hunzelf begint. Ze staan open voor feedback en nemen verantwoordelijkheid voor dat wat ze doen en zeggen. Leiders zijn zich er bewust van dat hun leiderschapskwaliteiten niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn.

  2. Leiders zijn positief Nieuwe leiders creëren voor hunzelf zoveel mogelijk positieve, ondersteunende en opbouwende gedachten. En ze gaan er vanuit dat ook de ander positieve intenties heeft. Als deze intenties niet positief uitpakken, gaan ze op zoek naar de beweegredenen. En helpen ze de ander om deze motieven zichtbaar te maken of te verfijnen.

  3. Leiders staan fouten toe Nieuwe leiders beseffen dat het nodig is om fouten te maken. En ze beseffen dat het heel kwetsbaar is om fouten te durven maken. Daarom creëren ze een veilige ruimte waarbinnen fouten kunnen worden gemaakt en besproken.

  4. Leiders managen hun emoties Nieuwe leiders herkennen en begrijpen beter hun eigen gevoelens én de gevoelens van anderen. Ze weten waarom ze reageren, zoals ze reageren en weten met hun gevoelens om te gaan. Ze zijn bereidt om te onderzoeken wat er werkelijk bij de ander speelt. Ze zijn in staat om de wereld even door de ogen van de ander zien.

  5. Leiders zijn flexibel Nieuwe leiders passen zich makkelijk aan aan een nieuwe situatie. Ze zijn zich er bewust van dat er altijd een keuze is. Ze leven met opties en kijken altijd hoe iets beter kan. Niet omdat iets fout is, maar ze bouwen voort op het goede wat er al ligt. Doordat ze van het positieve uitgaan, creëren ze ook enthousiasme voor de verandering.

  6. Leiders zijn nieuwsgierig Nieuwe leiders willen altijd bijleren en verbeteren. Ze zijn geïnteresseerd in wat de ander beweegt. Ze onderzoeken waarom de volgende stap niet gemaakt kan worden. Deze leiders gebruiken de reacties en inzichten van anderen, om zichzelf en de groep naar nieuwe hoogtes te brengen. Ze gaan niet alleen uit van wat ze al weten, maar zijn nieuwsgierig wat misschien (ook) zou kunnen.

  7. Leiders geloven in overvloed Nieuwe leiders beseffen dat de huidige technologie ervoor heeft gezorgd dat er onbeperkte overvloed is. Overvloed is daarnaast iets dat meer van hetzelfde aantrekt en genereert, zoals liefde, succes, energie, resultaten en vertrouwen. Deze leiders geloven in evenveel voordelen, erkenning en kansen voor iedereen. Dat geeft tevens de ruimte voor andere mensen om zaken anders te zien dan zijzelf.

  8. Leiders helpen anderen Nieuwe leiders zijn bescheiden en weten dat hun rol is de ander te laten stralen. Ze richten zich op resultaten, maar verliezen nooit de ander uit het oog. Ze steken graag een helpende hand uit. Ze gunnen ieder succes en genieten ervan dat anderen steeds beter worden.

~Maak verbinding ~

Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page