top of page

Laat jij je in een hokje plaatsen?


je eigen kleur behouden

Ik lees een blog over de onzin van mensen in hokjes plaatsen. Het gaat over het indelen van mensen in hokjes, kleuren of typologieën. De schrijver vindt dat het eerder de discussie dan de dialoog op gang brengt. Ondersteund door eenzelfde mening die hij op de radio hoorde. Ik ben zelf ook niet zo van mensen in hokjes plaatsen. En toch zie ik ook zeker de voordelen van dit soort ‘tests’. Het is een eerste stap naar een groter bewustzijn.

Legio testen zijn er die je inzicht geven in ‘wie je bent’. Denk aan Insights discovery, DISC, waardenmanagement, MBTI, my-etool of het Enneagram. Ik heb al heel wat van deze tests gedaan. En elke keer vond ik het weer fascinerend om te zien hoe er op basis van een paar vragen er toch een redelijk duidelijk beeld van jezelf wordt geschetst. En wat mij betreft heeft het mijn inzicht vergroot in wie ik werkelijk ben. Een soort eerste stap om het bewustzijn over jezelf te vergroten.

Maar ook binnen een team heb ik het als positief ervaren. Met de uitkomsten gingen we aan de slag. En leerden we van elkaar. Wat herkende de persoon wel en niet uit zijn of haar rapport? En wat herkenden de teamgenoten? Zo leerden we van elkaar wie we zijn, hoe we onszelf zagen. Welke ontwikkelpunten we mee aan de slag wilden. En hoe we elkaar daarbij konden helpen. Daarnaast hielp het ons binnen de organisatie om begrip te hebben voor elkaars ‘voorkeursgedrag’. Tot zover kan ik, uit eigen ervaring, me dus niet vinden in de mening dat deze teksten de discussie verharden.

Aan de andere kant… ons pallet aan kleuren is veel te gevarieerd om een stempel opgedrukt te krijgen. En ik kan me dan ook wel vinden in de conclusie dat we beter de dialoog aan kunnen gaan. Voor mij betekent dat eerst de dialoog aangaan met jezelf. Waarom twijfel ik over mijn manier van communiceren? Wat vind ik lastig? En waarom vind ik het lastig? Welke oordelen zitten er in mijn communicatie? Waarin raakt de ander mij? En hoe kan ik daarmee omgaan? Door je inzicht hierin te vergroten, verbetert automatisch je gesprek met de ander. En als beide partijen hier volop mee aan de slag gaan, wordt de ruis in communicatie steeds minder. En leer je effectief te communiceren en verbetert je samenwerking.

Dit is waar ik mijn continue op richt als ik iemand help. Hierover schreef ik ook al in mijn blog ‘Communicatie vanuit jezelf is de enige weg naar echt succes’. Ik leer mensen geen modellen aan. En ik gebruik ook geen speciaal ontwikkelde tools. Geen wetenschappelijke onderbouwing, behalve dat ik zelf deze ontwikkeling doormaakte en ervaren heb dat het werkt. En dat ik heb gezien dat het ook anderen helpt. Je eigen unieke kleur wordt steeds zichtbaarder binnen het palet van ontelbaar veel kleuren. Ik ben er van overtuigd dat als mensen echt zichzelf zijn, zij ook het mooiste en het beste van zichzelf laten zien.

Sta in verbinding

Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page