top of page

Waarom verbinden belangrijk is voor je persoonlijke effectiviteit?


persoonlijke-effectiviteit

Op mijn website staat 'verbinding met jezelf', 'verbinding met de ander' en 'verbinding met je passie'. Mijn eBook heet 'Communiceren vanuit verbinding'. En meestal sluit ik mijn social berichten af met 'Maak verbinding'. Dat doe ik natuurlijk niet voor niets. 'Maar waarom?' Eigenlijk heel simpel; omdat we soms de verbinding zo kwijt zijn dat het voor (veel) ellende zorgt.

Niet verbonden met jezelf

Want als je niet verbonden bent met jezelf, doe je dingen die je altijd doet of ze je nu gelukkig maken of niet. Als je niet verbonden bent met jezelf, laat je leiden door conditioneringen en aangeleerde gewoontes. Als je niet verbonden bent met jezelf, ga je voorbij aan je eigen behoeftes en liggen stress en burn-out om de hoek. Als je niet verbonden bent, is persoonlijk leiderschap ver te zoeken.

Niet verbonden met de ander

Als je niet verbonden bent met de ander, kun je zomaar in strijd raken. Je kunt je alleen en eenzaam voelen. Als je niet verbonden bent met de ander, weet je niet waar je staat en wat jouw rol is in het geheel. Als je niet verbonden bent met de ander, wordt je opgeslokt door irritaties en oordelen. Als je niet verbonden bent, is professioneel leiderschap ver te zoeken.

Even een stapje terug in de tijd

Ik ben ergens achter in de 20 en heb een succesvolle baan in het communicatievak. Ik heb grootse ambities! Maar tijdens mijn functioneringsgesprekken krijg ik steevast te horen, dat ik mijn werk goed doe, maar dat ik me meer moet verbinden met anderen. Ik snap er geen bal van. Hoezo, ik werk me uit de naad, ik behaal alle doelen en ik heb een duidelijke visie?

En achter de schermen, thuis, baalde ik van mijn leven. Ik had alles, maar was niet echt gelukkig. Ik voelde ik me niet gezien en niet gehoord. Ik hoorde er niet echt bij en voldeed nooit aan de norm van van goed genoeg zijn. Tenminste zo voelde ik dat. Wat ik niet besefte, is dat ik me verschuilde achter een façade van kracht, autonomie en zelfvertrouwen. Dat ik mijn ware ik niet toonde aan mezelf en dus zeker niet aan een ander.

Verlangen

Achter het masker schuilde een intens verlangen...verlangen naar verbinding. Want verbinding doet je beseffen dat:

  • je niet alleen bent

  • je goed bent zoals je bent

  • je onderdeel bent van een groter geheel

Op retraite

Tijdens een retraite ontmoette ik een aimabele, charmante man. Met een gezellig praatje en een arm voor iedereen klaar toonde hij zich volledig. Ook een man die heeeel veel behoefte had aan verbinding, omdat hij zo eenzaam was. Sommige retraitegenoten sloten zich voor hem af. Of omdat ze zelf de verbinding niet aan durfden gaan. Of omdat deze man teveel (verbinding) van de ander verlangde. De verbinding met zichzelf was hij duidelijk kwijt.

Naarmate de week verstreek, voelde hij hoe mensen afstand namen, en kwam hij in zijn eigen pijncirkel terecht. De plek waar hij, in het dagelijks leven, steeds in belande. Met als tegenreactie dat hij zich zelf ging afsluiten. En hij ook geen verbinding meer voelde met de mensen die zich nog wel met hem wilden verbinden.

Pijnlijk om te zien, want we zijn als mens nu eenmaal groepsdieren. We varen wel bij de kracht van de groep. We hebben aandacht van elkaar nodig. En niets is erger dan 'verbannen' worden. Deze man heeft te leren dat de afwijzing iets zegt over de ander én over dat hij eerst zich met zichzelf mag verbinden. Eerst contact mag maken met die enorme, bijna verslavende, behoefte aan aandacht.

Wat is verbinding?

In verbinding staan met iemand is eenvoudigweg gezegd in contact met iets of iemand. Maar ik zou daarin een stapje verder willen gaan. In de scheikunde is een verbinding een chemische stof die bestaat uit twee of meer scheikundige elementen. Op het moment dat jij echt verbinding maakt, ben jij ook een onderdeel van twee of meerdere elementen.

En wat betekent dat nou voor je dagelijks leven?

Ken je het dat je met iemand in gesprek bent en de wereld volledig om je heen vergeet? Er is geen tijd, geen ruimte. Het moment is dat van jou en de ander. Dit is echt verbinden. Maar ik ga er niet vanuit dat je dit met iedereen moet gaan ervaren. Wel kun je je beseffen dat jij een onderdeel bent van het geheel. Het geheel is het universum, of de aarde, of Nederland of de werkvloer of jouw lichaam (inclusief gedachten en emoties).

Dus als jij je wilt verbinden met jezelf, dan begrijp je dat jij een concept bent van armen, benen een romp etc. Sterker nog je bent een concept van botten, vlees, bloed etc. Of nee, je bent een concept van gedachten, moleculen, atomen etc. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De som der delen, maakt jou jou. En als je je verbindt met wie je werkelijk bent, kun je conditioneringen en aangeleerd gedrag achterwege laten. Dan sta je volledig in je leiderschap en wordt je mega-effectief.

Sta je in verbinding met de ander, dan besef je dat je niet zoveel verschilt van de ander. Dan ontdek je de kracht van samen. De kracht van kwetsbaarheid die ons allemaal raakt. Dan besef je dat we allemaal een verschillende rol spelen in hetzelfde toneelstuk. En dat je dus nooit alleen bent. En dat jouw rol precies de rol is die je hoort te spelen. En dat je dus prima bent zoals je bent. Met al je onhebbelijkheden.

Nou ja, volgens mij hoef ik er niet zoveel meer aan toe te voegen. Mijn punt is wel duidelijk.

Dus een fijne dag...

En maak verbinding!

Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page