top of page

Voel je fantastisch + oefening

Al een aantal weken richt ik me op de supermantra, zoals verwoord in het boek ‘Start vandaag met lichter leven‘ van Robert Bridgeman. De kunst is om deze supermantra zo vaak mogelijk tegen jezelf te zeggen. Het ‘ritueel van het gesproken woord’ gaat erover dat door zo vaak mogelijk tegen jezelf iets positiefs te zeggen, dat dit een ingesleten pad wordt, dat je hersenen steeds makkelijker gaan bewandelen. En het gaat me goed af, het gaat super, het gaat geweldig, fantastisch. Of toch soms niet…

Een mantra

Een mantra is een woord, lettergreep, klank, gedicht of spreuk. Soms bedoelt om continue achter elkaar te herhalen, soms gebruikt bij meditaties een speciale ceremonies. Oorspronkelijk bedoelt voor het reinigen van de ziel. De meest bekende mantra is Aum of Om (uitspraak: ōm). Veel gebruikt ook in yogalessen, omdat de trilling van de klank een diepe werking heeft op de trilling van het lichaam, waardoor je een hoger bewustzijn kan bereiken.

Stralend de dag door

Mijn mantra bestaat uit zeven keer beginnen met ‘Ik ben…’ aangevuld met een positieve waarde, zoals lief, mooi, volmaakt. Eindigend met een keer ‘Ik Ben’, om te beseffen dat ik gewoon ben wie ik ben, zonder dat aan te vullen met een waarde. En het werkt. Zo vaak mogelijk zeg ik deze mantra tegen mezelf en ik begin steeds meer te stralen. Ik voel me echt goed en ik lach veel. Ik voel me rustig en happy in mijn hoofd.

Totdat de bom valt

En dan ineens een terugval. Na een ontzettend drukke dag, kan ik het gedoe van de kids niet zo goed verdragen. Ik vraag of het misschien mogelijk is dat we gewoon even rustig kunnen eten. Niet lang daarna maken manlief en dochter ruzie en dat slaat in als een bom. Ik had toch gezegd dat ik even aan mijn tax zat en ik had toch gevraagd om rust. Is er dan niemand die rekening met mij houdt?

“Is er dan niemand die rekening met mij houdt?”

Ego

Oh nee, het ego slaat genadeloos toe. Het ego dat nooit tevreden is en zich nooit goed genoeg voelt. En ik, ik ben me er niet bewust van en laat me meeslepen in het drama van het ego. Ook mijn supermantra is ver te zoeken. En later als ik me wel bewust ben van wat er gebeurde, krijg ik mezelf niet echt weer on track. De nacht valt…

De test

Ik weet dat het er bij hoort, daar waar je krachtiger gaat staan, gaan grotere krachten op je werken. Je wordt als het ware getest. En natuurlijk vallen we af en toe terug in oud gedrag, maar we mogen nooit vergeten waar we vandaan komen. Ik mag nooit vergeten waar ik vandaan kom. En zoals ik regelmatig tegen mijn dochter zeg “een keer vaker opstaan dan je valt, dan ben je ….een winnaar”.

Totdat de zon schijnt

En daarom sta ik de volgende dag weer op met lichte weemoed. Ik pak mijn matje voor mijn meditatie. Ik neem mijn lauw/koude douche en spring ik op de fiets om mijn dochter naar school te brengen. En blijf ik maar tegen mezelf roepen “Ik ben super, ik ben geweldig, ik ben fantastisch….”. De zon schijnt vandaag vast.

Supermantra-oefening

Wil jij je ook steeds beter voelen? Doe dan onderstaande oefening.

  1. Ga op een rustig plekje zitten.

  2. Denk eens na over wat jij jezelf soms verwijt.

  3. Bedenk welke diepe behoefte of wens hierachter verschuilt.

  4. Beschrijf of vertaal deze behoefte/wens naar iets wat je bent, bijvoorbeeld “Ik ben een goede moeder”. Let op, dit moet positief verwoord zijn.

  5. Zeg deze zin of zinnen hardop tegen jezelf en voel de kracht van deze woorden. Geloof je de woorden niet? Dat geeft niet, gewoon mee doorgaan.

  6. Herhaal deze zin of zinnen gedurende dag zo vaak mogelijk tegen jezelf en eindig altijd met “Ik Ben”. En wie ben jij?

Ik ben heel erg benieuwd wie jij bent? Misschien wil je dat met me delen. Ik weet dat je precies goed bent, in alles wat je bent inclusief alles wat je minder aan jezelf vindt. Heel veel succes met deze oefening.

Lieve groet, Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page