top of page

Tussen denken en creëren


"Oh ik denk het zo vaak 'Ik ben niet goed in chitchats' En dat geeft me een onzeker gevoel. Ik geloof er inmiddels ook echt in dat ik het niet kan. En als ik dan op een verjaardag of een bijeenkomst zit waar ik niemand ken, laat mijn gedrag ook zien dat ik niet in de mood ben voor chitchats. Met heel mijn lichaamstaal straal ik uit, dat ik dat niet kan. En er dus ook niet voor opensta. Met als resultaat dat elk gesprekje dat ik aanga, ook daadwerkelijk op een fiasco uitdraait. En mijn gedachten weer voedt." Weet je wel dat elke gedachte leidt tot gevoelens? Wat er weer toe leidt dat wat je denkt ook gelooft. En dat wat je gelooft, zorgt ervoor dat je je er naar gaat gedragen. Met een logisch gevolg als resultaat. Precies zoals ik het hierboven hebt geschetst. En weet je al dat onze hersenen zich voortdurend aanpassen aan onze ervaring? Als je deze gedachten en daarmee onze ervaringen, maar vaak genoeg herhaald, wordt er vanzelf een snelweg in je hersenen geasfalteerd. Stevige neurale verbindingen die je steeds weer vertellen dat wat je denkt ook daadwerkelijk zo is. Dit noemen we neuroplasticiteit. De ontdekking sinds de MRI-scan. Alles wat je denkt/doet of je aandacht op richt, bepaalt de structuur van je hersenen. We leren iedere dag, vaak onbewust, van alle impulsen die op ons afkomen, van alles wat we meemaken. Ons brein wil dat efficiënt en energiezuinig regelen, en gebruikt deze ervaringen om gedrag te ontwikkelen dat in vergelijkbare omstandigheden het meest effectief is. Ons brein ontwikkelt daarvoor neurale voorkeurspaden: je herhaalt gedrag wat je je eigen hebt gemaakt in de loop van je leven, meestal zonder dat je je daar bewust van bent. Maar hoe tof is dat? Dat betekent dat als je jezelf voedt met positieve gedachten, dit ook van invloed is op je gevoelens, je geloof, je gedrag én het resultaat. En met deze wetenschap ging ik ooit aan de slag met de overtuiging die zich in mijn twintiger jaren post hadden gevat in mijn hersenen. Het begon met de zin ‘geloof niet alles wat je denkt’ een aantal jaren terug. Ik had steeds meer maling aan oude, niet bewezen gedachten. En tegenwoordig ga ik al niet meer met knikkende knieën naar verjaardagen of bijeenkomsten. Ik stap zonder zenuwen naar binnen. Maar het kon nog beter. Het vervolg zette zich in met herhaling van de supermantra.

En nu ben ik toe aan de next level. Ik lees over fantasie. William Blake zei hierover “Wat nu bewezen is, was ooit slechts fantasie.” Sta hier eens bij stil. Inderdaad wordt alles wat er is, twee keer gecreëerd. Eerst in je mind en dan in het echt. Tijd dus om fantasie te laten zegevieren en twijfels achter me te laten. En ook al was het misschien zo dat ik vroeger niet goed was in chitchats. Zie jij nog steeds mijn oude ik? Ik heb hem inmiddels verruild voor een ander zelfbeeld. Ik vertrouw nu op mijn vermogen om het niet-bestaande werkelijkheid te maken. Mijn fantasie, mijn creatie. Mijn fantasie is grenzeloos en heeft niets te maken met de situatie waar ik me nu in verkeer. Ik ga dus nog grootste dingen creëren. En dat is ook voor jou weggelegd. Wat kenmerkt namelijk alle succesvolle mensen? Ze gingen ergens voor, geloofden ergens in en waren hier niet vanaf te brengen ongeacht hun situatie. En zelfs als je op een plek geboren bent, waarin het uitzicht troebel is, kun je creëren. Zo ontmoete ik vorig jaar in Zuid-Afrika een man. Hij was geboren in de townships en had niets. Maar hij had wel een droom. Hij ging bloemen maken van achtergelaten blikjes. Kun je je voorstellen, dan hij nu een eigen huis met eigen voorzieningen heeft? Alleen maar mogelijk gemaakt met de gedachte om bloemen te gaan maken van blikjes? Had jij kunnen bedenken dat hij hiermee een leven creëerde waarmee hij nu makkelijk had kunnen verhuizen naar een beter deel van Kaapstad? Hij wel. En nu kiest hij ervoor om te blijven en jongeren in de townships te inspireren. Dus als je me nu eens tegenkomt op een feestje, kan het zijn dat ik je overrompel met de meest onzinnige chitchats of misschien wel heel erg inspirerende woorden. Wie weet welke kant het opgaat.

Lieve groet, Claudia

p.s. interesse in de mogelijkheden van creatie? Volg bij mij coaching om meer te ervaren.

Comments


Meer artikelen...
bottom of page