top of page

Tussen slaap en mediteren + oefening

De eerste week zit erop. De eerste week van mijn eigen lichter leven traject. Een traject om mijn eigen potentieel te vergroten. Een traject met 11 regels! Help, daar houd ik helemaal niet van. En tegelijkertijd geloof ik er heilig in. Ik voel en weet dat het goed voor me is. Dus stort ik me er vol overgave in.

Vol overgave? Oké, niet helemaal. Ik weet dondersgoed dat het zo niet werkt. Een veranderingsproces kost tijd. En 11 regels toevoegen aan je leven doe je niet zomaar. Integreren als ritueel en kleine successen vieren werkt het beste. Dus is mijn strategie: in principe alle 11 de regels toepassen, maar per week echt focussen op een regel en die écht in mijn leven integreren. Dat geeft me ook de kans elke week even terug te blikken, van mijn proces te genieten en jou mee te laten kijken.

Mediteren Afgelopen week heb ik de focus gelegd op meditatie. De regel luidt ‘besteed elke dag 10 minuten aan (aandachts)meditatie.’ Dit kan s’ ochtends direct na het opstaan of ’s avonds vlak voor het naar bed gaan. Je mag zelf weten wanneer, maar de ochtend heeft wel de voorkeur. Oké, ik ga voor ‘all the way’. Ik ga zowel in de ochtend als in de avond mediteren. Ik weet dat de avond wel gaat lukken, dus daar heb ik dan sowieso profijt van. In de ochtend nog eerder opstaan, daar zit de grootste uitdaging.

“Oké, ik ga voor ‘all the way"

Discipline Tenminste dat is wat ik van tevoren verwachtte. En zoals met zoveel dingen, ligt ‘het probleem’ niet waar je hem verwacht. Met een ijzeren discipline sta ik op mijn werkdagen netjes om 5.45 uur op (de andere dagen een uurtje later). Waar ik voorheen maar bleef snoozen, doe ik dit nu maximaal 1 keer en vlieg ik mijn bed uit om naar binnen te keren en te focussen op mijn ademhaling.

Focus ver te zoeken Maar wat gebeurt er in mijn hoofd? ’s Ochtends mediteren zou makkelijker zijn, omdat je hoofd nog leeg is. Maar niet in mijn geval. Ik ben zo duf en ongecontroleerd in de ochtend dat mijn gedachten alle kanten opschieten. “Adem uit 1…, ik moet mijn vriendin nog feliciteren, adem uit 2…., wat droomde ik nou vannacht, adem uit 3…voel ik nu iets binnenin me, adem uit, euh bij welk getal was ik nou gebleven?” Pfff, een beetje focussen in de ochtend is blijkbaar nogal een uitdaging voor me.

Vertrouwen Ik blijf stug doorgaan elke ochtend en elke avond. Ik merk dat het me wat brengt, maar wat weet ik niet precies. Wel ben ik vreselijk moe. Geen idee of het door de meditatie komt of door iets anders. Ik neem me voor om me er niet door af te laten leiden en gewoon door te gaan. De puzzelstukjes vallen vanzelf op hun plek. En dat is de eerste mooie stap die ik maak. Vertrouwen in het proces, vertrouwen in een goede afloop.

Verfrissend Sterker nog, ik geef nog een beetje gas bij. Geïnspireerd door een filmpje van Robert Bridgeman over ‘de functie van pijn’ voegde ik halverwege de week nog een extra regel toe. Dingen doen die je niet prettig vindt of wat buiten je comfortzone ligt. “Begin eens met koud douchen” adviseert Robert. En ja hoor alles voor het proces. Malle ikke, begint daar dan ook maar aan. Haha, tenminste eerst maar eens lauw douchen. Kan ik gelijk mijn duffe hoofd wegspoelen na de meditatie.

Meditatie voor thuis Ga op een rustige plek zitten, vertel je huisgenoten dat je even niet gestoord wilt worden.

  1. Zet een wekker op 5 of 10 minuten of het aantal minuten dat voor jou prettig is.

  2. Ga op een stoel of op de grond zitten en maak goed contact met je zitbeenderen. Zit rechtop en leun niet ergens tegenaan.

  3. Je schouders zijn ontspannen, plaats je handen in je schoot of op je knieën.

  4. Adem rustig en diep uit, sluit je ogen.

  5. Wordt je bewust van je hele lichaam door je aandacht eerst op je handen te richten, dan je voeten, je onderbenen en ga zo langs je hele lichaam. Kijk of je ook de binnenkant van je lichaamsdelen kunt voelen.

  6. Breng vervolgens je aandacht naar je ademhaling. En tel elke ademhaling. Als je bij 10 bent tel je weer terug en bij 0 begin je weer opnieuw.

  7. Gaat je klokje af? Activeer je lichaam weer en begin aan een stralende dag.

Schieten je gedachten alle kanten op? Dat geeft niets en is heel normaal. Boeddha noemde het ‘monkey mind’. Het is een kwestie van trainen en dat doe je door zodra je merkt dat je aandacht weg glipt, je aandacht weer terug te brengen naar je adem.

Heel veel succes en misschien wil je delen hoe de oefening jou vergaat.

Lieve groet, Claudia

コメント


Meer artikelen...
bottom of page