top of page

Vlees eten


vlees-eten

Als kind wilde ik geen vlees eten, ik was een enorme dierenliefhebber en vond het zo zielig. Maar deze overtuiging paste niet in mijn omgeving. En dus buig je mee. Ik at vlees, maar zo min mogelijk, want ik vond er niet veel aan. Ik nam liever vis.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ik ging lijken op een persoon die ik niet werkelijk was. En…hoe meer vlees ik ging eten. Ik trouwde een man, een echte vleeseter. En de vis ging in de ban. En het enige dat overbleef was dat ik geen jonge dierenvlees wilde. Geen kalf en geen lam.

Ik wist natuurlijk wel hoe hypocriet dat is. De vele liters melk die ik dronk en de kaas die ik verslond, die konden niet bestaan zonder de gratie van jonge dieren. En tja, waar moet je met al die jonge dieren heen als je ze hun melk afpakt? Toch was het een soort innerlijk verzet, van diep binnen uit mezelf, om enigszins vast te houden aan mijn ware overtuigingen.

Tot ik op reis ging...naar binnen. Toen ik ontdekte wie ik werkelijk ben, trof ik iets aan dat ik vergeten was. Een van mijn leraren zei me “vlees eten past helemaal niet bij jouw energie.” Het vertraagt je en maakt je down. De spijker op zijn kop. Langzaamaan begon ik mezelf terug te vinden en ging het vlees in de ban.

Een uitdaging want ik liep tegen mijn eigen patronen en die van mijn gezin aan. Toch bewoog mijn gezin mee. Eerst aten we 2-3 keer per week vegetarisch. Vervolgens wilde mijn dochter meedoen met de Nationale week zonder vlees. En nu eten we alleen nog in het weekend vlees.

Zonder al teveel moeite zijn we er in gegroeid. Soms wil mijn dochter doordeweeks een tosti met ham. Ik doe niet moeilijk. Voor mij is het geen wet. Voor mij gaat het om bewustzijn. Weten wat je eet en waarom? Zoveel vlees eten gaat gepaard met veel dierenleed en het is niet goed voor de aarde en ons lichaam.

Ik ben trots op de stappen die ik heb gemaakt. Voor mijn lichaam, de dieren en de wereld. En misschien en beetje ter inspiratie van mijn omgeving. Ik weet dat er meer mogelijk is, maar ik wandel stap voor stap...mijn pad.

~💕maak verbinding~

Lieve groet, Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page