top of page

Waarom ben ik coach geworden?


claudia-kolk

Jarenlang werkte ik als communicatieprofessional. Ik maakte teksten, brochures, tijdschriften en zoveel meer. Ik gaf strategisch advies, werkte plannen uit en organiseerde diverse bijeenkomsten. Superleuk en gevarieerd werk, met veel vrijheid, ontwikkelingsmogelijkheden en een goed salaris. En toch miste ik wat.

De 6 basisbehoeften van de mens Achteraf gezien had dit alles te maken met de invulling van mijn basisbehoeften. Mensen hebben verschillende wensen, maar ze worden gedreven door dezelfde basisbehoeften. Ik had alles bereikt wat ik wilde bereiken. En toch ontstond heel snel de vraag: ‘Is dit het nou?’ En dat kwam doordat ik, net als zoveel mensen, nooit mijn eigenlijke behoeften had onderzocht. Ik volgde alleen maar mijn conditionering. Ik deed alleen maar waar ik wel goed in was en wat ook nog best leuk was. Maar mijn ware behoeftes werden niet voldoende vervuld.

Wat zijn de 6 basisbehoeften? Tony Robins omschrijft de volgende 6 basisbehoeften die elk mens heeft: 1. Zekerheid; het nastreven van een zorgeloos bestaan. 2. Onzekerheid/variatie; teveel zekerheid vinden we eentonig en hiermee ervaren we dat als saai. 3. Betekenisvol willen zijn en erkenning; we willen gezien en gehoord worden. 4. Liefde en verbinding; zonder liefde en verbondenheid voelen we ons eenzaam. 5. Persoonlijke groei; ontwikkeling leidt tot voldoening en geluk. 6. Een bijdrage willen leveren; we willen van betekenis zijn voor anderen en onszelf.

Mijn basisbehoeften Gedurende mijn leven als communicatieprofessional volgde ik tal van cursussen, trainingen en coaching. En daarmee kon ik een van mijn belangrijkste basisbehoefte ‘persoonlijke groei’ mee vervullen. Ook gaf deze baan me zekerheid en dat terwijl zekerheid bij mij helemaal niet zo hoog scoort (zie dat is zo’n conditionering). Maar mijn tweede grootste basisbehoefte ‘een bijdrage leveren’ knaagde. Ik had continu het gevoel dat is niet echt iets zinvols deed. Steeds voelde ik dat ik meer te doen had, dan het werk te leveren dat ik deed. Steeds voelde ik dat ik grootser was, dan de baan waar ik in ‘vast zat’.

Laat je geconditioneerde basisbehoeften los Ik wil met mensen werken en ik wilde groeien en mensen helpen met groeien. Én ik wil bijdragen. Als kind droomde ik al van een betere wereld, maar leek het te groot (weer een conditionering). Maar hier wil ik niet meer in geloven. Ik heb te gaan staan, ik heb bij te dragen. Ik mag me laten zien. Ik mag stralen. Ik mag vooral anderen helpen stralen. En ik droom groot, want mijn missie is om mensen te helpen hun bewustzijn te vergroten, zodat ze goede keuzes maken voor zichzelf, een ander en de wereld. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. De angst van de conditionering van de behoefte aan zekerheid, laat ik steeds meer los. De basisbehoefte aan groei krijgt met het zelfstandig ondernemerschap nog veel meer invulling dan welke cursus ook had kunnen bieden.

Ga staan voor wie je werkelijk bent Zelfs als er weer eens tegen met wordt gezegd: ‘er zijn al zoveel coaches’, geef ik niet op. Ik pas op de conditioneringen van anderen. Want zolang er nog zoveel stress is, mensen ongelukkig in hun baan of thuissituatie vastzitten. Zolang we nog zo vaak onvriendelijk tegen elkaar zijn en we er op los oordelen. Zolang het met de wereld nog steeds niet zo goed gaat en we onze schouders ophalen. Zo lang is mijn missie leidend en voel ik mij enorm vervuld als ik mijn steentje bij kan dragen. En het grappige is, ik geniet nog steeds van alle communicatiewerkzaamheden voor mijn eigen bedrijf en de communicatieklussen die ik soms doe, want op variatie scoor ik ook heel erg hoog 😉.

Hoe de zes basisbehoeften jou verder kunnen helpen Kennis over de zes basisbehoeften van de mens en jouw eigen belangrijkste basisbehoeften helpt je jouw drijvende kracht in jou losmaken. Je ontdekt waar je allemaal toe in staat bent. En je hebt de kans om je veel meer werkelijk vervuld te voelen.

~Maak verbinding ~ Lieve groet, Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page