top of page

Wat maakt jou succesvol?


Photo by Pablo Heimplatz on Unsplash

Een aantal jaren terug volgde ik een NLP opleiding. Een van de tools van NLP is modelling. Je leert door te kijken naar hoe andere experts iets doen. En zo heb ik de afgelopen tijd nauwkeurig naar anderen gekeken als het gaat over succes. En dan bedoel ik niet persé succes in de zin van geld of status. Maar succes in de zin van blij zijn met wat je doet, lekker in je lijf zitten en lekker licht door het leven gaan.


Modelling betekent het observeren en reproduceren van het succesvolle functioneren (denken, voelen en optreden) van anderen. Door heel precies zicht te krijgen op hoe een expert iets doet, door te kijken naar bijvoorbeeld programma’s en overtuigingen, kun je het verschil ontdekken tussen hoe de expert het doet en hoe jij het doet. Door die verschillen over te nemen die jij belangrijk vindt, zul je merken dat jouw expertise verhoogd wordt.


De afgelopen maanden heb ik vele podcasts/vodcasts/webinars e.d. gevolgd. Vele krachtige, succesvolle, ‘gelukkige’ mensen heb ik gevolgd. En wat me is opgevallen, is dat ze allemaal eenzelfde soort ‘gedrag’ hanteren, dat ligt aan de basis van hun succes. Ieder succesvol persoon hanteert rituelen in zijn of haar leven. Rituelen die ervoor zorgen dat je een krachtige start hebt van de dag en vaak ook nog een mooie manier om de dag af te ronden.

Verander je leven, begin met je ochtend.

Of je nu moeder in optima forma wilt zijn, je vrijwillegerswerk met alle energie wilt vervullen of je bedrijf wilt laten pieken. Als je optimaal effectief gebruik wilt maken van je dag, dan moet je je fysieke, emotionele en mentale staat in optimale staat brengen, nog vóór je gaat werken.

Zoals Jim Rohn zegt: “Your level of succes will seldom exceed your level of personal development because succes is something you attract by the person you become.”


De rituelen verschillen. Velen zweren bij mediteren, anderen benoemen sporten. En zo is er een flink rijtje: ademen, gezond eten, voor het ontbijt bewegen, lezen, affirmeren, visualiseren, schrijven, water in bulk drinken, wandelen en ga zo maar door. Duidelijk is dat deze succesvolle mensen er op sommige momenten een ijzersterke discipline wat betreft hun dagelijkse rituelen er op na houden.


Zelf vind ik rituelen prachtig, maar de ijzersterke discipline lijkt wat te schuren met mijn behoefte aan vrije wil en een vrije geest. Jarenlang richtte ik mijn leven volgens nauwe structuur in, iets wat helemaal niet past bij mijn creatieve, vrije geest. Dus toen ik steeds meer afpelde en dichter bij mijn ware ik kwam, liet ik ook de nauwe structuur los. En verguisde hem…😉.


Jazzpianist, leiderschapsexpert en mede-schrijver van het bekroonde artikel “Planning on Spontaneity, Frank Barrett erover dat jazzmuziek een ‘minimale structuur’ nodig heeft, zoals een toonsoort of akkoordenschema, om maximaal de creativiteit te kunnen katalyseren. En zo kun je ook naar de dagrituelen kijken. Door een ‘minimale’ structuur in je dag in te bouwen, heb je de optimale mogelijkheden gecreëerd om de rest van de dag op de flow van het leven mee te gaan. Ik vergelijk het met een rivier. Wanneer een rivier geen bedding heeft, kan het ook niet stromen.


Lieve groet,

Claudiap.s. wil jij aan de slag met krachtige dagrituelen, meld je dan nu aan voor de gratis 10-daagse Lichter Leven Challenge. Mijn Build your life journal kan je praktisch ondersteunen.


Commentaires


Meer artikelen...
bottom of page