top of page

Welke pil slik jij?


Thomas is programmeur en heeft een illegale bijverdienste onder het alias Neo. Morpheus contacteert Neo en onthult dat de wereld waarin hij leeft een 'schijnwereld' is; de Matrix. De Matrix is in werkelijkheid een computersimulatie, gemaakt om mensen onder controle te houden.


Morpheus geeft Neo de keuze om uit de Matrix te ontsnappen naar de 'echte wereld' door het nemen van een rode pil; de ongemakkelijke waarheid. Of onwetend terug te keren en er te blijven door het nemen van een blauwe pil; de heerlijke onwetendheid.


Morpheus zegt: “Dit is je enige kans. Hierna kun je niet meer omkeren. Als je de blauwe pil neemt, dan eindigt hier dit verhaal. Je wordt morgen weer wakker in je bed en je gelooft wat je altijd al wilde geloven. Neem je de rode pil, dan blijf je in Wonderland en dan laat ik je zien hoe diep de Rabbit Hole gaat. Ik bied je alleen maar de waarheid, niet meer.”


Neo kiest voor de 'echte wereld' en wordt wakker…


En zo beschrijf ik wel eens de reis van persoonlijke ontwikkeling die overgaat in spirituele ontwikkeling. En dan zijn er soms van die momenten dat je wenste dat je toch de blauwe pil had genomen. Die momenten dat je weer een proces van ‘door de modder kruipen’ doorgaat. En dat dat oude leven voor de t.v. hangend met een biertje toch ook best goed was?


En toch, is bij mij de roep om heling en om de waarheid vele malen groter. Het is gewoon geen optie om maar te blijven ‘genieten’ van een wereld, die voelt als een toneelspel. En hoewel de werkelijkheid soms vele malen ongemakkelijker is, is het niet mogelijk om nog terug te keren naar onwetendheid. In de film de Matrix uit 1999, beleeft Neo, gespeeld door Keanu Reeves, een wervelend spektakel op zoek naar de waarheid. Ben jij bereid om jouw avontuur voort te zetten?


Persoonlijke ontwikkeling, wat is het eigenlijk?

Volgens Wikipedia betreft persoonlijke ontwikkeling alles rondom de ontwikkeling van het zelfbewustzijn, de identiteit, het eigen talent en potentieel, het vergroten van de kwaliteit van het leven en het realiseren van dromen en aspiraties. Dit zowel in persoonlijke als in een zakelijke omgeving. Persoonlijke ontwikkeling vindt in het hele leven plaats.


Je kan jezelf persoonlijk ontwikkelen op vele vlakken. Denk aan het vergroten van je zelfkennis, het verbeteren of leren van communicatieve of sociale vaardigheden, het verbeteren van je fysieke gezondheid of levensstijl, het trainen van je mindset, het ontrafelen van je emoties, het versterken van je veerkracht, het ontdekken van wie je op persoonlijkheidsniveau en in essentie bent, leven vanuit je authentieke zelf en vanuit liefde. En uiteindelijk de verantwoordelijkheid nemen over je eigen leven, je gedragingen, je gedachten en je patronen.


Persoonlijke ontwikkeling zet vaak de deur open naar meer. Het verlangen om steeds meer jezelf te zijn, steeds dichter bij jouw waarheid te leven, kan steeds groter worden. Je wilt niet meer mee op dat wat de maatschappij van je verwacht, je wilt loskomen. Leven in vrijheid. Jouw vrijheid. Je ziet dan vaak dat deze mensen gaan reizen. JA, ook ik heb tientallen landen op mijn ‘bezochte landen lijstje’ staan. Of ze hoppen van baan naar baan of ze zoeken hun uitwegen via genotsmiddelen.


En sommigen ontdekken ergens in dit proces, dat de wereld waarin ze leven, niet het leven is dat ze werkelijk willen leven. Je hebt voor de buitenwereld dan misschien wel alles voor elkaar, maar er schuurt iets. Er klopt iets niet. Je voelt je niet écht gelukkig.Ze zetten de deur open, kiezen voor een ander pad, net zoals Neo in de Matrix.


En dan kom je tot de ontdekking dat het soms:

• best eenzaam is;

• best ingewikkeld is;

• en je misschien door de bomen het bos niet meer ziet.


En dan kun je wel wat hulp gebruiken.


Je bent van harte welkom.


Lieve groet,

Claudia

Commenti


Meer artikelen...
bottom of page