top of page

Wijsheid en waarheid


De waarheid bestaat waarschijnlijk wel, maar hij wordt benaderd vanuit vele oogpunten. Socrates, ooit benoemd tot ‘wijste man op aarde’ wist dit. En ook Einstein, 2500 jaar later ook benoemd als ‘wijste man op aarde’, wist dit. ‘Hoe meer ik leer, hoe meer ik weet, dat ik eigenlijk niets weet’ was een van zijn gevleugelde uitspraken.


“Alles wat je ervaart, doe je niet vanuit dat wat is, maar vanuit jouw perceptie of interpretatie van wat er is” schrijft Tijn Touber in zijn boek ‘spoedcursus verlichting’. Alles wat je waarneemt, wordt gekleurd door je referentiekader. En dat geldt dus ook voor elke leraar, coach, dominee of wie dan ook.


Een krachtige ‘leraar’ kent zijn of haar eigen beperkingen, is genuanceerd in het delen van ‘waarheden’. De échte leermeesters weten als geen ander dat ‘het niet weten’ het begin is van wijsheid. Want juist als jij het antwoord niet hebt, ontstaat er ruimte voor nieuwe lessen.


Maar…tegenstellingen ontstaan niet alleen door degene die ‘absolute waarheden’ verkondigen. Ze ontstaan vooral door de blinde volgzaamheid. Ik nodig je uit om open te staan, voor waarheden die je misschien niet kent. Zeker in deze tijd, waarin we wellicht gespannen zijn, zijn we geneigd om alleen maar te volgen. En dat terwijl er juist nu compassie en wijsheid nodig is.


Het belangrijkste vind ik dat jij jouw waarheid vindt. Dat je niet mijn waarheid, of die van wie dan ook, zomaar als zoetekoek slikt. En deze vervolgens als heilige graal beschouwt. Boeddha was geen boeddhist en Jezus geen christen. Zij waren pioniers, rebellen, leiders die zelf de weg naar de waarheid zochten. Ik nodig je uit om onafhankelijk, authentiek en eigenzinnig te zijn.


De laatste maanden heb ik zelf weer mooie lessen mogen leren over zelfveroordeling. En er is weer een laag van me afgevallen. En dat zorgt ervoor dat ik steeds beter in staat ben om mijn eigen twijfels, angsten en onzekerheden te delen. Ik weet niet alles en doe zeker niet alles perfect. Wel ben ik bereid om: te luisteren naar wat anderen me spiegelen, mijn waarheden te toetsen en op zoek te gaan naar een ander zijn of haar waarheden en mijn angsten en onzekerheden aan te kijken.


Ik heb niet een kant-en-klaar antwoord voor al je problemen. Jij bent een uniek wezen, met een eigen weg te gaan en een eigen weg achter je. En deze kracht gebruik ik in mijn coaching, training en ook zoveel mogelijk in mijn boeken. Ik nodig je uit door vragen te stellen om je eigen reis te ontdekken. Soms ben ik zelfs volledig stil, omdat ik het antwoord ook even niet weet. En dan… daar in de stilte ontstaan de mooiste dingen.


Ik nodig je uit om te vertrouwen om je eigen wijsheid.

Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page