top of page

Hersenen en meditatie


hersentraining_meditatie

Vaak wordt gedacht dat mediteren betekent dat je geen gedachten meer mag hebben. De verwarring die is ontstaan, gaat over oorzaak en gevolg. Het doel van de meditatie is niet dat je geen gedachten meer hebt, maar het gevolg van mediteren is wel dat het steeds rustiger in je hoofd wordt. Een Nepalese monnik leerde me: ‘stop met roeren in een glas met water en zand, en het zand zakt vanzelf naar de bodem.”

Tijdens de meditatie nodig ik je uit om je gewaar te worden van je lichaam (en ademhaling), je gevoelens en je gedachten/mind. Elke mindfulnesstraining licht ik één specifiek onderdeel van aandacht eruit. Zodat je stap voor stap helder zicht krijgt wat stress je brengt en wat geluk en vrijheid ondersteunt. Het leuke is, dat deze opbouw correspondeert met de opbouw van onze hersenen. Je lichaam correspondeert met het primaire brein, je gevoelens met het limbisch systeem en je gedachten met de neocortex.

Het 1e gebied

Iedere meditatie begint met aandacht voor ons lichaam en onze adem. In onze hersenen is dit het gebied van het primaire brein. Het regelt automatische functies, die we niet bewust kunnen aansturen: zoals het ritme van slapen en waken, onze darmfuncties en de hartslag. Ook de ademhaling is hier onderdeel van, al heeft deze wel een uitzonderingspositie, want we kunnen hier namelijk wel bewust invloed op uitoefenen. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen.

Het 2e gebied; gevoelens

Je leert zonder oordeel je gevoelens observeren. Het limbisch systeem heeft precies deze functie. Zintuigelijke indrukken komen het eerst in het limbische systeem binnen, worden hier gerangschikt naar: levensbedreigend, levensondersteunend of niet relevant voor ons overleven. Van hieruit ontstaat de impuls om het prettige in te lijven, het onprettige te weren en het neutrale te negeren. Is er werkelijk gevaar dan wordt je overlevingsinstinct van vluchten, vechten en bevriezen geactiveerd. Je ontdekt ook dat het daar niet bij blijft. Onmiddellijk koppelen we een reactie aan onze waarneming. Door te leren dat dit twee stappen zijn en niet één, leer je je stressreacties op te merken. Daardoor leer je te onderscheiden wat echt bedreigend is en leer je jezelf te trainen dat je andere keuzes kunt maken.

3e gebied ; gedachten

Je leert zonder oordeel je gedachten waar te nemen. Je leert welke gedachten helpend zijn en welke niet. Je ontdekt ook te onderzoeken welke gevoelens er bij een gedachte opkomen. Dit doe je vanuit je neocortex. Hier vind je de functies, die allemaal te maken hebben met onze unieke vermogens als mens: taal, leren, vergelijken, plannen, logisch denken, creëren.

Stel je eens voor hoe het is je lichaam makkelijker te laten ontspannen. De vrije keuze te hebben hoe om te gaan met een zintuigelijke waarneming. En af te rekenen met niet helpende gedachten en te kiezen voor innerlijke balans en geluk. Ik beloof je, meditatie is niet een instant quick fix leuke oplossing, maar als je er serieus mee aan het werk gaat, is het een fantastisch cadeau.

~Maak verbinding ~

Lieve groet,

Claudia

Meer artikelen...
bottom of page