top of page

Nieuwjaarsritueel


Deze tijd van het jaar staat van in het teken van 4 V's: vieren, verbinden, verwerken en veranderen. Vieren van het nieuwe jaar, verbinden met elkaar, verwerken van de momenten van rouw en (nadenken over) veranderingen voor het komende jaar.

Een mooie manier om dit te doen, is door middel van een ritueel. Een ritueel is een manier om het begin of het einde van iets te markeren. Dat kan heel groots, maar ook klein, zoals het markeren van het einde van het jaar of juist de start ervan.


De afgelopen jaren is er bij mij automatisch enen ritueel ontstaan rondom de jaarovergang. Niet bewust gecreëerd, maar spontaan ontstaan. En inmiddels voer ik nu alweer voor de derde keer dit ritueel uit.


Het ritueel geeft me een goed gevoel, mooie inzichten, een dankbare afsluiting en inspiratie voor de toekomst. Het ritueel verbindt ook het bewuste met het onderbewust. Ik deel daarom deel ik graag mijn eindejaarsritueel met je.

Stap 1. Pap een pen en papier (misschien een mooi boekje/schrift dat je elk jaar weer gebruikt.

Stap 2. Noteer alles wat afgelopen jaar je heeft gebracht. Alles wat leuk was, alles wat pijnlijk voelde, alle dingen die je hebt gedaan, bijzondere ontmoetingen, alles wat er maar in je opkomt en pak eventueel je agenda erbij.

Stap 3. Ga op een rustige plek zitten. Zet eventueel een muziekje op. Zit rechtop en ontspannen. Sluit je ogen. Laat daarbij alles wat je hebt opgeschreven voorbij komen. Voel dankbaarheid voor een heel jaar leven. Voel de vreugde en het verdriet voor alles wat langskwam. Neem bewust afscheid van dit jaar.

Stap 4. Als je dit gedaan hebt, laat dan bewust het oude jaar los en maak ruimte voor het nieuwe jaar. Stel je voor dat er een blank canvas is waarop nog niets staat. En wat nog volledig kan worden ingekleurd. Weest volledig stil en doe niets. Komen er gedachten langs, laat ze voorbij drijven als wolken in de lucht.

Stap 5. Focus je dan stevig op het nieuwe jaar. Laat dan woorden vanzelf opkomen. Aan welke woorden denk jij bij 2020! Meestal zijn de eerste 2-3 woorden precies treffend voor dat jaar.

Stap 6. Als je de oefening hebt afgerond, schrijf je de woorden voor het nieuwe jaar op. Draag deze woorden de komende dagen bij je. Voel ze, proef ze en ervaar ze. Wees er regelmatig bewust van.

Stap 7. Laat dan de woorden los. Wees er niet bewust meer mee bezig. Je onderbewust heeft de woorden overgenomen.

Stap 8. Koop (in het nieuwe jaar) een canvas en knip of scheur intuïtief plaatjes uit. Je onbewuste geeft je de intentie van jouw gekozen woorden mee. Je hoeft hier niet bewust mee aan de slag. Plak deze beelden op jouw bord. Maak het precies zoals passend is voor jou.

Stap 9. Plaats je bord op een plek waar jij regelmatig komt en houd zo bewust je onderbewuste alert op jouw intenties voor 2020.

Stap 10. Laat het jaar zich ontvouwen...


Ga op reis en maak verbinding.Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page