top of page

Eindejaarsrituelen


De afgelopen tijd heb ik weinig gepost. Ik zit in een transformatieproces dat veel tijd en aandacht vraagt. Een tijd waarin ik onzeker en angstig ben. Een tijd waarin een deel van mij sterft.


Een tijd van loslaten... niet wetende wat er voor terugkomt en weer gaat bloeien. Een tijd dat ik weer even keihard in een 'oud' niet meer werkend overlevingsmechanisme van controle ben gedoken en langzaamaan dat probeer aan te kijken én nieuwe wegen probeer te bewandelen, me afvragende of er uberhaupt in dit landschap wegen zijn.

De wereld is ook in transformatie. En het einde van het jaar is een tijd van transformatie. De winter verbindt zich met vrouwelijke energie en overgave. Een mooi moment om je te verbinden met de natuur.


Ik heb daarom besloten om de komende vier dagen, vier eindejaarsrituelen uit te voeren. Op basis van de vier elementen: lucht, water, vuur en aarde. Je kunt op elk moment als je in een overgang zit, deze rituelen toepassen.


EINDEJAARSRITUEEL 1 -LUCHT- Vandaag start ik met lucht, het Noorden, de Winter. De plek van denken en de mind. De plek van de dood en (opnieuw) geboren worden.


Lucht helpt je bij het oordelen. Het geeft je het vermogen om serieuze beslissingen te nemen door kennis te verzamelen en verbanden te leggen. Lucht staat voor het denken, het intellect, de logica, de geest, psychische vaardigheden maar ook voor communicatie.


Je kunt met de wind meebewegen, maar als lucht zich krachtig verplaatst, spreken we over een storm. Dan heb je het gevoel de controle kwijt te zijn en te worden weggeblazen…Je kunt ook tegen de wind ingaan, weerstand bieden. Maar hoe lang houd je dit vol? Hoeveel stormen houd je dit vol?


Voor vandaag kies ik voor een ritueel waarbij ik midden in de storm ga staan/zitten. In mijn eigen centrum. Om mij heen leg ik mijn twijfels, onzekerheden, angsten en mijn verlangens en wensen (je kunt ze op aparte briefjes schrijven, deze kun je bewaren voor een later ritueel). In het midden zit ik in meditatie. Ik laat alles gebeuren, alles ontstaan. Kijk elk mechanisme, elke gedachte elke sluier aan en wees radicaal eerlijk in alles wat ik voel en ervaar. Niets hoeft te worden verborgen. Niets hoeft niet aangekeken. Niets hoeft te worden beoordeelt.


En vanuit dat alles er is en er niets hoeft te zijn, aanschouw ik de stilte. De plek waar ik all-één ben. En er helderheid in je mind ontstaat. Alsof er een frisse wind door je hoofd is gegaan.


EINDEJAARSRITUEEL 2 -WATER- Vandaag is water aan de beurt, het Zuiden, de Zomer. De plek van het voelen. De plek van ervaren en beleven. Contact maken met je innerlijke kind; in kwetsbaarheid, nieuwsgierig en onbevangen in het leven staan.


Water is vloeibaar, het moet stromen. Water is veranderlijk en staat daarmee symbool voor de menselijke gevoelens, emoties, Intuïtie en reiniging. Water zorgt voor plezier en blijdschap maar gaat vooral om de emotionele reactie op een bepaalde gebeurtenis. Een rivier kan kabbelen maar ook wild en woest zijn zoals een zee een tsunami kan vormen. Net zoals je emoties.


Met een water-ritueel kun je oude pijn, wrok, verdriet en andere emoties die je niet (meer) vooruit helpen, loslaten. En omdat water samenhangt met je innerlijk kind, kun je met name ook ‘trauma’s’ die in de jeugd zijn opgedaan een plek geven. En de mechanismen en niet meer helpende overlevingsstrategieën (vanuit onveilige hechting), die daaruit voortkomen ombuigen en omvormen. En je kunt je vrijmaken van belemmerende gedachten over mensen, situaties en gebeurtenissen. Zo maak je ruimte voor nieuwe mogelijkheden.


Als je een bad hebt, laat je een bad vollopen en vul jij deze met Keltisch zeezout, magnesium, lekkere geuren, misschien bloemblaadjes. Wat dan ook maar passend en fijn is voor jou, zie het water als een heilig water. Zorg eventueel voor fijne hoge frequentie muziek of geniet juist van de stilte. Eventueel kun je je lichaam nog een zachte scrub of massage cadeau doen. Zodra je in het water stapt, kies je er heel bewust voor om je lichaam inclusief je emoties langzaam op te laten nemen door het water. Waarbij je de mantra “laat van mij wegsmelten wat niet langer meer dient”, voor jezelf herhaalt.


Laat je denken niet bepalen wat dat zou moeten zijn, maar geef je over aan dat wat je ervaart. Moet je lachen, lach. Moet je huilen, huil. Weest kwetsbaar, onbevangen en nieuwsgierig. Heb je geen bad, dan kun je dit ritueel met wat kleine aanpassingen natuurlijk prima onder de douche doen.


EINDEJAARSRITUEEL 3 – VUUR – Vandaag is vuur aan de beurt, het Oosten, de Lente. De plek van binnen naar buiten. De plek van doen. Contact maken met je innerlijke man; scheppend en positief in het leven staan.


Vuur geeft warmte, licht en gezelligheid. En soms is het te heet en kun je je verbranden. Vuur heeft een transformatieve kracht. Het creëert energie door de ene materie in de andere te veranderen. Vuur is de actieve kracht die door je heen stroomt om dingen in gang te zetten.


Vuur is het element van de wil, het doorzettingsvermogen, de levenskracht, daadkracht en actie. Deze actie wordt vooral gestuurd door emoties en niet zozeer door berekening of overzicht. Eerst doen, dan denken. Vuur kan helen en vernietigen. Met een vuur-ritueel kun je je levenskracht versterken. Je kunt je innerlijke man voeden.


Begin met het terugblikken op het afgelopen jaar. Waar ben je dankbaar voor? Welke mooie herinneringen heb je aan afgelopen jaar? De herinneringen die je in je hart hebt bewaard. Dankbaarheid voed je en laat je contact maken met positiviteit. Je kijkt van binnen naar buiten. Misschien lijkt het, voor jou, alsof er afgelopen jaar niet veel is om dankbaar voor te zijn. Toch zou ik je willen uitnodigen om verder te kijken, ze zijn er echt.


Daarna maak je een mooi vuur en gebruik je de briefjes van eergisteren. De briefjes met je twijfels, onzekerheden, angsten en mijn verlangens en wensen. Maak twee stapeltjes, 1 met je twijfels, onzekerheden en angsten en 1 met je verlangens en wensen. Je beging met het eerste stapeltje en zegt: ‘Transformeer alle …. [lees hier elk briefje voor] in universele liefde’ en gooi dan elk briefje in het vuur. Dan het tweede stapeltje, je zegt: ‘en vul aan met … [lees hier elk briefje voor]’ en gooi dan elk briefje in het vuur. Sta dan stil bij wat je er wordt vernietigd en wat er wordt geheeld.


EINDEJAARSRITUEEL 4 – AARDE – Vandaag is aarde aan de beurt, het Westen, de Herfst. De plek van buiten naar binnen. De plek van het voeden van nieuwe ideeën. Contact maken met je innerlijke vrouw; ontvangend en tot inkering komend in contact met je fysieke lichaam.


Je kunt hierbij denken aan de bruine aarde waar je op loopt, waarin je zaadjes pot en waarin gewas groeit. In bredere zin kun je het opvatten als al het materiële. Aarde is solide, sterk en betrouwbaar, maar ook stug, passief en niet te vormen.


Aarde is vrouwelijk (Yin). Hierbij hoort de winter en de nacht, de duisternis. De zon is niet zichtbaar. Aarde gaat over het fysieke zoals lichamelijke gezondheid, dankbaarheid en overgave. Aarde geeft aan waar je zekerheden liggen, je (zelf)vertrouwen of je gebrek daaraan.


Begin met het terugblikken op het afgelopen jaar. Waar ben je dankbaar voor? Welke mooie herinneringen heb je aan afgelopen jaar? De herinneringen die je in je hart hebt bewaard. Dankbaarheid voed je en laat je contact maken met positiviteit. Je kijkt van binnen naar buiten. Misschien lijkt het, voor jou, alsof er afgelopen jaar niet veel is om dankbaar voor te zijn. Toch zou ik je willen uitnodigen om verder te kijken, ze zijn er echt.


Voor het ritueel maak een tijdcapsule. Schrijf een brief aan je toekomstige zelf,. Schrijf alles op wat je zou willen, maar ook wat je hebt geleerd van 2020 en wat je wilt meenemen in het nieuwe jaar. Schrijf de brief direct aan jezelf en maak het zo persoonlijk mogelijk. Het is een mooie manier om verbinding te maken met je diepste dromen en verlangens. Stop je brief samen met eventueel wat kleine souvenirs in je tijdcapsule. En begraaf je tijdcapsule in de aarde. Let op, graven gewoon met je handen! De manicure ben je onlangs toch niet geweest . Het is als een cadeau die je een jaar later mag uitpakken. Vergeet dit niet in je agenda te zetten.

Comments


Meer artikelen...
bottom of page