top of page

Als het onderhuids blijft kriebelen


hypnose

“Ik vind dat eng hoor met hypnose terug gaan naar je kindertijd”, vertelt ze me. “Je weet nooit wat er dan naar boven komt. Ik bedoel ik heb het toch niet voor niets weg gestopt? Waarom zou ik het dan weer naar boven halen?” En ik snap haar. Hypnose is in de loop der jaren ook wel een beetje heel erg spannend gemaakt. En we hebben ook geleerd “wat je aandacht geeft, groeit.” Dus waarom zou je inderdaad die ellende naar boven halen?

Eerst wat uit de weg ruimen

Hypnose tijdens coaching of therapie is niet wat we op t.v. zien of in boeken lezen. Het is niet, niet meer weten wat je doet en willoos slachtoffer zijn van de hypnotiseur. Hypnose is een soort van meditatie waarbij je in een diepe staat van ontspanning wordt gebracht en je hersenen op een andere frequentie gaan werken. En zo kom je bij de wijsheid van je onbewuste.

Waarom naar je onbewuste?

De exacte percentages is discussie over, maar in ieder geval wordt minimaal 90% van ons gedrag gestuurd door ons onbewuste. Dat betekent dat van alles wat we doen, zeggen, denken we maar 10% bewust doen. En dat is precies de reden waarom veranderen soms zo lastig is. Als we alles maar bewust deden, hadden we ook vaker de keuze. En dat is precies de reden waarom je of je bewustzijn wilt vergroten óf waarom je je onbewuste binnen wilt gaan.

Wat weggestopt lijkt, is er nog wel

Het is dus verdwenen naar je onbewuste, omdat we nou eenmaal lastig alles bewust kunnen doen. Maar dat het weggestopt is, wil niet zeggen dat het er niet is. Of dat je er geen last van hebt. Het is als een rommelkamertje waarvan je continue in je achterhoofd weet, dat je die toch eens op moet gaan ruimen, maar er eigenlijk geen zin in hebt.

Wat je onbewust kunt geloven

Komt nog eens bij dat als je erg jong bent, dat je geen filters hebt die je vertellen wat waar is en wat niet. Niet voor niets kunnen we kinderen wijs maken dat er een man is met een baard die cadeautjes ronddeelt. En dat kan maar zo betekenen, dat je moeder ooit een keer tegen je riep dat je ‘stom’ was, omdat je iets liet vallen en zij gewoon schrok. Maar dat jij nu onbewust gelooft dat je ‘stom bent’. Hoeveel invloed zou dat op je leven hebben?

Tijd om op te ruimen

Dat is precies de reden waarom ik soms hypnose gebruik in mijn coachingssessies. Misschien een beetje spannend, maar niets engs aan. Vooral heel prettig om een diepe ontspanning te ervaren en soms rotzooi op te ruimen, dat er al veel te lang ligt. Ik denk nog vaak terug aan een dame die uit haar hypnose kwam en met tranen in haar ogen tegen me zei “nu snap ik precies waarom ik altijd tegen mijn kinderen zeg dat ik ze nooit in de steek zal laten”.

Wat je aandacht geeft, verdwijnt

En ja, wat je aandacht groeit, dus soms is het goed om ergens geen aandacht aan te geven. Maar dan hebben we het vooral over dingen die niet persé van jou zijn. Een conflict, gedachten of gevoelens die eigenlijk niet bij jou thuis horen. Wat we niet moeten vergeten, is dat wat van binnenuit aandacht vraagt, net zolang blijft jengelen tot het wordt gezien en erkend. Als een kind dat een snoepje wil, maar jij negeert. Kun jij luisteren naar jezelf?

Lieve groet,

Claudia

http://cuncecuncecunce.blogspot.nl/2007/02/does-hypnosis-work-comparison-study.html

Comentarios


Meer artikelen...
bottom of page