top of page

7 tips voor een perfect leven


perfectie-bestaat-(niet)

Perfectie, we streven het zo na. En ook om ons heen zien we telkens beelden die ons doen verlangen naar perfectie. Onlangs kwam ik het zoveelste lijstje tegen ‘hoe herken je of je geen bad guy hebt?’. Het lijstje noemde vervolgens 11 waarden op waaraan je partner zou moeten voldoen. Een opsomming van het ideaalbeeld van (in dit geval) een man. Dit is waar mensen ongelukkig van worden en zoveel huwelijken op stranden. Want hoe kan jij, je partner, je huwelijk, je kinderen nou ooit voldoen aan dit droombeeld?

Is het niet de oude boom vol met knoesten van afgebroken takken, geteisterd door weer en wind die straalt van perfectie. Zou een dolfijn ooit denken ‘ben ik wel een goede moeder?’ Zijn wij in heel ons wezen al niet perfect? Ook al doen we soms domme dingen? En ook al doet het soms pijn, is onze partner niet mooi met al zijn of haar onvolkomenheden. Ook als hij (of zij) er een zooitje van maakt? Maar daarna zegt: “het spijt me!” Ontstaat er dan niet juist die mooie levensboom van jullie ‘huwelijk’?

Mijn dochter was laatst onstuimig verdrietig en enorm boos. En waar praten, luisteren, boos zijn, negeren niet hielp, hielp het volgende wel. Ik sloeg mijn armen om haar heen, drukte haar tegen me aan en vertelde haar met heel mijn hart hoe ontzettend veel ik van haar hou. Ik toonde al mijn liefde. En sloot af met dat ik het alleen niet zo leuk vond wat ze had gedaan. Vol wederzijds begrip en respect had ik me haar een gesprekje waarna ze zelf spontaan ‘sorry mama’ zei. Mijn dochter leerde me dat dat is wat we precies nodig hebben. De erkenning dat we perfect zijn; het waard zijn. Dan omarmen we onze imperfecties en zijn we zelfs bereid om ze liefdevol aan te pakken.

En die 7 tips…sorry, die maak ik niet waar. Ik ben verre van perfect in al mijn perfectie.

~verbind jezelf ~

Lieve groet,

Claudia

P.s. wil je leren om echt tevreden te zijn met al je imperfecties, leer bij mij echt van jezelf te houden in een coachingstraject.

コメント


Meer artikelen...
bottom of page