top of page

Rode vlaggen alert

Mijn verhalen in mijn StoryLetters deel ik meestal een tijdje later ook via mijn socials (zo ben jij altijd de eerste die het ontvangt). Maar heel soms deel ik iets op Social media dat ik niet echt een verhaal is. En ik dus minder passend vind voor de StoryLetters. En daarom hier niet deel.


Nu deelde ik een tijdje terug een post, die hier en daar nogal wat reacties op riep. En toen dacht is....misschien is het dan toch mooi om het ook met jou als lezer van mijn StoryLetters te delen. Dus hier komt het.

Ik ben zelf gescheiden en toen ik ging daten kwam ik online ( en vrienden) ontelbare waarschuwingen tegen. Ik moest opletten op de zogenaamde rode vlaggen en toxische mannen. Oftewel slecht relatiemateriaal. Eerlijk… ik word er een beetje ziek van. Doe me de lol eens en lees deze berichten eens met een opsomming van rode vlaggen. Veelal komt elke man in aanmerking voor enkele rode vlaggen. We dragen nou eenmaal trauma’s bij me.


Daarnaast ging ik me afvragen hoe goed ik eigenlijk ben als relatiemateriaal. Als ik die berichten zo las, kwam ik ook wel in aanmerking voor een heel aantal rode vlaggen. Dus wie zit er dan op mij te wachten als we zo al die lijstjes tijdens het daten naast ons houden?

Moest ik dat zeker eerst fixen...en ja hoor!


Dat is wat ik vervolgens hoorde en las. Je moet eerst aan jezelf werken, gelukkig zijn met jezelf, zelf de boel op de rit moet hebben. Eerst jezelf helen. Om dan vanuit die heelheid in een relatie te stappen. En enerzijds snap ik dit gedachtengoed. En het is ook prachtig

Want ja het is heel goed als je krachtig van binnen bent, dat je grenzen kunt stellen, dat je in staat bent om je emoties toe te laten. In staat bent om alleen te zijn, je eigen verlangens en noden te vervullen. En je daarin niet afhankelijk bent van je partner.


En wat ik vooral zie, is dat je nooit in je eentje alles in jezelf kunt vervullen. Dat je nooit volledig geheeld in een relatie kunt stappen. De grootste leugen die ik misschien wel heb gehoord is dat we geheeld moeten zijn en volledig van onszelf moeten houden voor we in een relatie stappen. De werkelijkheid is, is dat een hoop van de heling juist in samenspel met je partner plaatsvindt. Sterker nog deze patronen worden vaak pas zichtbaar in de relatie.


Uiteindelijk blijf ik er op komen dat relaties, en met name liefdesrelaties, de werkelijke spirituele beoefening zijn. De beoefening naar het helen van alle stukken in jou. In een relatie kunnen onze meest donkere, meest pijnlijke stukken naar boven komen.


En dat is eigenlijk ook wat er nodig is. Alleen een liefdesrelatie schijnt licht op oude wonden, trauma’s en plekken waar je zelf niet durft te kijken. Dit is de plek waar we helen en waar we onszelf vinden. Dit is waar we de verbinding met het Universum vinden.


Het zijn juist die dingen die we niet van onze partner kunnen accepteren, waar we controle over willen hebben, wat we afwijzen, willen veranderen of repareren, vermijden, dat waarschijnlijk niet geheelde stukken zijn van onszelf die we niet accepteren of waar we ons voor schamen.


Een hechtingsstijl vanuit angst willen genezen, kun je alleen maar binnen een relatie doen. We voelen alleen binnen een relatie de angst voor verlies en kunnen het dan doorleven en helen. We leren echt begrijpen wat vertrouwen betekent als we alleen kunnen zijn, in een relatie, zonder de aanwezigheid van onze partner en zonder geruststelling nodig te hebben.


Mensen met een vermijdende hechtingsstijl gaan begrijpen wat echt vertrouwen betekent. Zodra ze zich op hun gemak kunnen voelen om zich open te stellen, wanneer ze niet meer liegen of de waarheid verbergen, terwijl hun partner hen ruimte blijft geven, zelfs als ze zich willen verstoppen of weglopen.

Vaak trekken partners met bindingsangst en verlatingsangst elkaar aan. De ideale kans om van beiden kanten hierin te helen

Daarnaast is je relatie de kans om te ontdekken hoeveel je al geheeld hebt. Dus kijk je projecties aan, doorleef je emoties, aanvaard je kwetsbaarheid. Geef jezelf en de ander de tijd om te reflecteren waarin je werd getriggerd en deel dan met elkaar.


Dus als je relatie nu een zooitje is…prima. Het pad dat jij hebt te volgen, is hierin aanwezig. Laat het je openbreken. Vind de juiste support om toe te staan dat je openbreekt. En geef je eraan over. Je vindt hier je diepste heling door de dans met je geliefde – mits je dat toestaat.


Lots of love,

Claudia


Comments


Meer artikelen...
bottom of page