top of page

De dagen buiten de tijd


welke boze geesten mag jij verjagen
Yule

Hoewel ik een écht zomertype ben, besef ik me meer en meer dat er een bepaalde schoonheid in de winter is. De winter laat ons zien dat we niet altijd hoeven te groeien. Dat we een stapje terug mogen doen. Dat het gezond is om ons soms terug te trekken. Dat in het donker het zaadje mag worden gepland. Dat veel later het licht mag zien. Niet voor niets besloot ik, in aansluiting op mijn en het collectieve energieniveau, een paar weken geleden al dat het thema voor de maand december in de Feminine World Experience 'je donkerte omarmen' zal zijn. Ook wat kijk ik er naar uit...wat ga ik genieten. En wat ga ik de deelnemende dames ook laten voelen hoe deze donkere delen onderdeel van ons zijn, die niet weg hoeven worden gestopt, maar mogen worden erkend. Rauhnächte Ik kijk uit naar de "rauhnächte, dat ongeveer start rond 24 december en eindigt op 6 januari. Bestempeld als de 'dagen tussen de jaren' of 'nachten buiten de tijd'. In deze tijd gelden de normale wetmatigheden niet. De sluier tussen de Werelden zijn dun. Vroeger geloofde men dat geesten in deze tijd rondwaarden, heksen en demonen vrij spel hadden en de Wilde Jacht over het land raasde. In deze periode kon je beter thuis blijven. In deze periode was het in vroeger dan ook gebruikelijk om binnen te "roken". Door kruiden te branden werd met de rook boze geesten verjaagd. Deze 12 nachten zijn ook magische nachten, heilige nachten. Iedere Raunacht staat voor een maand van het komende jaar. Iedere nacht werd georakeld om iets over de toekomst van het komende jaar te weten te komen, waarbij de 1e nacht dan iets zegt over januari, 2e nacht over februari etc.

Yule Vermoedelijk hangt dit samen met de Yule tijd, of het Joelfeest. Dat al stamt van voor de christelijke jaartelling. Het is waarschijnlijk een van de oudste rituele feesten van het noordelijk halfrond, een Germaanse traditie. Het start met de winterzonnewende dat dit jaar is op 22 december.

Het heeft ook iets te maken met zonnetijd en maantijd: een zonnejaar is 365 ¼ dagen. Een maanjaar telt maar 354 dagen. De ‘missende’ 11 dagen en 12 nachten wordt de ‘yule tijd’ genoemd. Een tijd van rust en reflectie, opruimen, veel eten en drinken en samenkomen. En het vieren dat het licht weer terug komt (de dagen worden weer langer).

Magische tijd en rituelen

Hoe ik de magie terug breng in deze tijd? Met vertragen en rituelen. Ik zet er een paar voor je op een rij:

  1. In plaats van het gebruikelijke 'gekkenhuis' voor de kerstvakantie, maak ik mijn werkplanning voor de ruim voor de kerstvakantie al zoveel mogelijk afsprakenvrij. M’n werk breng ik terug tot het absoluut noodzakelijke.

  2. Al heel wat jaren hanteer ik een prachtig oud en nieuw ritueel. Ik heb er ooit een blog over geschreven.

  3. In winter 2020/2021 ontwikkelde ik vier prachtige rituelen rondom de elementen aarde, lucht, vuur en water. Als je je inschrijft voor mijn masterclass Feminine & Masculine energy krijg je het ebook "55 ways to embrace your feminine ernergy" er gratis bij. In de ebook staan deze 4 rituelen beschreven.

  4. Tijdens deze periode verbind ik zoveel mogelijk met de Earthgoddess één van de 12 archetypen waar ik mee werk. De Earth Goddess spreekt men liever niet over. Ze is de duisternis, de diepte, de chaos. Ze is boos, ze neemt afscheid, ze vernietigd. Maar is ook de schepper en alles wat in haar leeft groeit in vruchtbare aarde. In mijn book "Jouw pad naar de Essentie van Wijsheid & Kracht kun je de Earth Goddess ontdekken en de andere 11 vrouwelijek archetypen.

  5. Yule is dus ook een tijd van terugkeren naar het licht. En daarom kan ik altijd vanuit deze terugtrekking me ook weer openen voor de wat er geboren mag worden. Ik weet bijvoorbeeld nu al dat de Feminine World Experience een vernieuwd pad in gaat slaan. De basis ben ik nu achter de schermen aan het vormgeven (en komt binnenkort online). Maar ik weet ook dat de komende 6 weken ik nog veel meer inzichten ga krijgen. Oftewel ik stel me alvast open voor wat er zich mag gaan ontvouwen en bied ruimte om dit ook te laten ontstaan. Ideeën voor het komende jaar kunnen binnenvallen. Dit doe ik door slaapjes, meditaties, boswandelingen, schrijven, lummelen, kaartjes trekken, samen zijn met mijn geliefden. Een magische tijd, een uitgelezen moment om te doen.

Comments


Meer artikelen...
bottom of page