top of page

Zen


data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Als yogajuf, stressreductietrainer en coach in opleiding, behoor ik natuurlijk altijd zen door het

leven te lopen. Misschien vind jij dat. En misschien vind ik dat zelf ook wel. Maar helaas, niets is minder waar. Ook ik vlieg regelmatig uit de bocht (zo is dat ook maar uit de wereld). En het maakt me mens, laat ik maar zeggen.

Het strijdtoneel Ik heb strijd met mijn dochter. Een hele dag loopt ze over van alles te zeuren, niets deugt. En ze wil graag ons ouders, als bedienden voor haar karretje spannen. Ik voel mijn emmer langzaam vollopen. Maar ik weet het tij niet te keren. Knap toch hoe zo’n hummel van bijna zes jaar dat voor elkaar krijgt.

Als de emmer vol is De emmer loopt gruwelijk over. Ik ben zo boos op haar. Als cadeau krijgt ze van mij straf. Een week lang ontzegging van de drie T’s; televisie, tablet en telefoon. Over het algemeen is mijn meissie een topper, een schat. Een lief, zorgzaam en gevoelig meisje. Ze krijgt dan ook niet zo vaak straf. Maar ik ben ervan overtuigd dat elke keer als ze (teveel van) deze T-prikkels krijgt, ze niet meer te harden is en verandert in mijn eigen persoonlijke draak.

‘Boosheid is de enige luxe die we ons niet kunnen permitteren’ vertelt het boeddhisme.'

Op rantsoen Tegelijkertijd moet ik eerlijk zijn naar mezelf. Waar twee vechten hebben twee schuld. Wat was ik boos op haar. Er ging enorme woede door me heen. ‘Boosheid is de enige luxe die we ons niet kunnen permitteren’ vertelt het boeddhisme. Dus ga ik mezelf ook wat T-prikkels onthouden. Ik zet mijn tv- en internetgebruik op rantsoen. In tegenstelling tot haar heb ik internet natuurlijk nodig voor werk en studie, maar ik kan wel het onzinnige schrappen. Geen oeverloos appen of oneindig scrollen op facebook.

Ontprikkelen De komende week staat dus in het teken van het ontprikkelen van ons gezin. Mooi de tijd om eens te onderzoeken waarom er zo’n boosheid in mij naar boven komt. Robert Bridgeman, mijn leraar, zegt ‘je kinderen zijn je spiegel', dus goed om te onderzoeken wat deze spiegel mij vertelt. Want dat is wel wat ik doe als trainer en coach, mijn eigen processen steeds weer onderzoeken om mezelf een beter mens te maken. Want de Boeddha zei ook dat het vermijden van boosheid ‘het moeilijkste en mooiste gewaad’ is. Het is natuurlijk maar een mini-onderzoek, maar wie weet wat ik volgende week te vertellen heb...

Liefs, Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page