top of page

Gooi je TV de deur uit

Kijk zo min mogelijk televisie is ook een van de 11 stappen naar een gebalanceerd leven. Waarom, wordt me vaak gevraagd. En ik snap het wel. Veel mensen zien in een avondje tv kijken geen kwaad. Sterker nog, het is best lekker ontspannen. Maar waarom zou minder TV dan misschien toch leiden tot iets beters?

Minder tv, meer energie

TV in deze zin, staat symbool voor veel meer namelijk fictieboeken, radio, magazins, roddelbladen, smartphones, social media en het journaal en de krant. Maar vooral de TV is een energiedowner. Tijdens een avondje tv kijken, wisselen geweld, informatie, snelle beelden en reclames zich in hoog tempo af. En onze hersenen mogen deze prikkels allemaal verwerken. Vervolgens gaan we met onze hersenen vol naar bed en willen we lekker ontspannen slapen.Het is de vraag of dit echt lukt.

Prikkels

Ken je het wel, je hebt qua uren voldoende geslapen, maar bent niet uitgerust. Het schijnt dat we tegenwoordig in 1 week tijd evenveel prikkels te verwerken krijgen als een mens vroeger in een heel leven. En vergeet niet dat dit aantal prikkels pas van de laatste 50 jaar is en onze hersenen al 40.000 jaar bestaan. Nog lang niet voldoende tijd dus om te evolueren. Je hersenen werken dus nog net zo als in de oertijd en kennen geen verschil tussen realiteit en fictie. Met als resultaat dat al die prikkels als stress wordt ervaren.

Minder tv, meer positiviteit

Met een van mijn mede-cursisten had ik de discussie over het wel of geen nieuws volgen. Zij vindt het ‘je kop in het zand steken’ als je het nieuws niet volgt. Ik zie het anders. Het nieuws is ten eerste altijd gekleurd door je cultuur en normen en waarden. Het is slechts een weergave van wat het nieuwsbrenger denkt dat de waarheid is en dan ook nog aangepast aan zijn of haar heersende norm. Vervolgens baseren we onze mening hierop en buitelen we over elkaar om de ander te overtuigen van deze mening.

“Voor sommigen komt dit misschien onverschillig over. Maar ik geloof dat de wereld er veel meer aan mijn positieve vibes heeft.”

Positieve energie

Ten tweede ben ik van mening dat de wereld er helemaal niets aan heeft dat ik verdrietig ben, me opwind of zelfs boos maak over iets dat ergens speelt, waar ik niets aan kan doen. Voor sommigen komt dit misschien onverschillig over. Maar ik geloof echt oprecht dat de wereld er veel meer aan heeft als ik mijn positieve vibes de wereld instuur. En daarmee baseer ik me op vele literatuur, maar vooral op een bijzonder onderzoek door een TM (transcedente meditatie) – organisatie uit de VS. Tijdens een bijzonder experiment zag de politie in Washington het aantal zware geweldsdelicten met 23 procent dalen toen er ongveer 4000 mensen in de stad TM toepasten.

Minder tv, meer bewust leven

Vaak kiezen we er niet bewust voor om een programma te kijken, maar gaat de televisie aan en zappen we langs de kanalen tot het tijd is om naar bed te gaan. Dit is al niet erg bewust. Maar wat nou als je weet dat je onderbewustzijn, dus dat waar je je niet van bewust bent, je voor 95% aanstuurt? En wat nou als dit onderbewustzijn enorm wordt gevoed door onder andere TV? TV-reclames zijn nou eenmaal bewezen en bedoeld om je meer te laten kopen. Maar ook de dramatische beelden, fictie of niet, hebben een psychologisch invloed op ons. Volgens de statistieken heeft de gemiddelde Amerikaanse jeugd op 18-jarige leeftijd meer dan 200000 gesimuleerde geweldsdaden gezien.

Net als in de film

En niet alleen de ellende op tv, kan ellende veroorzaken. De verheerlijking van drugs-en alcoholgebruik maken het (onbewust) gemakkelijker om het ook te gaan gebruiken. En jezelf vergelijken met de perfecte mensen op tv, geeft je (onbewust) het gevoel dat jij minder bent. En wat denk je van porno; hoeveel jongeren weten het verschil tussen de liefde romantiek en alleen seks om de seks? Nou goed, made my point.

Minder tv, meer tijd voor iets anders

En dan nog iets eenvoudigs. Die twee uur per dag op de bank hangen, kun je ook voor iets anders gebruiken. Levert je toch zo’n 14 uur in de week op. Laatst zei iemand tegen mij ‘waar haal je de tijd vandaan om boeken te lezen’. Nou daar vandaan dus. Ik doe een superleuke studie, lees daarvoor prachtige boeken, heb tijd om te mediteren en voel me stukken beter.

Met de blos op mijn wangen

Je merkt het al, het gaat mij supergemakkelijk af om maar heel beperkt TV te kijken. En soms, heel soms spreekt iemand me aan op een nieuwsfeit waar ik niet van op de hoogte ben. Dat is dan wel even een akward moment. Maar die vergeet ik snel weer als ik de rust voel en ’s ochtends (redelijk; wordt nooit echt een ochtendmens) uitgerust wakker wordt. Wat denk jij, zou jij met een stuk minder TV af kunnen?

Liefs, Claudia

Commenti


Meer artikelen...
bottom of page