top of page

In liefde los gelaten


loslaten

Voor mijn coachopleiding mag ik werken met oefencliënten. Spannend, en oh zo’n zin in. Een krachtige oefening die ik heb ervaren en geleerd is bedoeld om relaties op te schonen. Anneke reageert gelijk op mijn oproep met wie ik dit mag oefenen. Een afspraak volgt. Ik ken Anneke al jaren van een afstandje. En heb haar beter leren kennen toen ze net in scheiding lag zo’n 5 jaar geleden. Toch voelt het niet tè dichtbij. Bijzondere coaching met een prachtig resultaat volgt.

Ze komt binnen en ik zie een mooie vrouw. Een vrouw die voor zichzelf koos ook al zit dat niet in haar natuur. Ook al moest ze daarmee de boosheid van haar kinderen, haar man en weet ik veel wie het hoofd bieden. Ik zie een vrouw die een eigen bedrijf heeft en daar keihard voor werkt. Een vrouw bij wie mensen graag hun hart luchten. Een vrouw die altijd positief naar haar kinderen bleef over haar ex, ongeacht wat hij vertelde. Oftewel gewoon een mooi mens.

En hoewel ze al wel eens nieuwe vriendjes had, wist ik ook van haar struggle om los te komen van haar ex-man. Nooit vertelde ze me in zoveel woorden, maar tussen de regels van haar verhalen door, hoorde ik wel. Ze kon hem eigenlijk niet echt loslaten. Stiekem hoopte ze altijd nog dat ze weer bij elkaar terug zouden komen. Ze wilde nog steeds voor hem zorgen. Zorgen dat hij het goed had. En was jaloers als hij een ander had. Niet alleen was ze met haar hoofd nog bij hem. Eigenlijk met al haar energie.

Ik praat met haar over wat het haar brengt zo verbonden te blijven. En wat het haar zou opleveren als ze haar ex echt kon loslaten. Oh, ze weet het heel erg goed. Natuurlijk moet ze loslaten en verder. Maar hoe dan? Het is tijd voor ‘Cutting the ties’. Een oefening om elke relatie op te schonen. Banden van liefde knip je nooit door. Het gaat altijd over banden en haken die je niet (meer) wilt. Ik breng haar eerst naar ontspanning. Daarna laat ik haar visualiseren dat ze de banden tussen haar en de ander losknipt. Ik geef haar de tools om te accepteren wie hij is en compassie te voelen voor zijn onzekerheid, zonder de noodzaak om daarvoor te moeten zorgen. Een oefening waar er mentaal, fysiek en emotioneel van alles gebeurde

Ik zie na afloop opluchting, maar ook niet meer dan dat. Niet zo gek, want de oefening werkt pas later dieper door. Dus benieuwd was ik naar hoe het haar in de weken na de coaching is vergaan. En wat ik zag was onvoorstelbaar. Ze straalde, ze leefde én ze had de liefde van haar leven gevonden. Ze was totaal niet meer bezig met haar ex. Ze voelde ook niet meer de noodzaak om te zorgen voor zijn geluk. Dat haar dochter ontzettend boos op haar was, bevestigde dat. Ze had haar dochter al die tijd het gevoel gegeven dat papa en mama misschien nog wel weer bij elkaar zouden komen. Nu ze een nieuwe liefde had en haar ex echt losliet, voelde haar dochter ook dat het echt over was.

Mijn hart maakt een sprongetje. Ze had al zoveel geprobeerd en nu heeft ze in liefde los kun laten. Waar cutting the ties, naar mijn mening, een zeer sterke bijdrage heeft gehad. Want in mijn coachopleiding leer ik niet alleen maar coach zijn. Wij gaan een stapje verder. Voor mij ‘het nieuwe coachen’. Heel vaak weet je in je hoofd wel wat er anders moet, maar lukt het niet. En dan helpt erover praten niet alleen. Soms wordt je zelfs doodmoe om er weer over ‘te moeten’ praten. Daarom worden wij ook opgeleid tot trainer, begeleider en heler. Met een prachtige verzamelnaam ‘transformatiecoach’, want je maakt zeker een transformatie door. We werken holistisch en lossen issues breder op dan alleen in het hoofd. En zo maak je weer verbinding tussen hart en hoofd; tussen weten en voelen.

Liefs,

Claudia

p.s. dit verhaal is op waarheid gebaseerd. Namen en details zijn gewijzigd in verband met privacy.

Comments


Meer artikelen...
bottom of page