top of page

Multi-potentieel; vloek of zegen


multipotentialite

Ik lig in mijn bed en lees een boek dat ik net heb aangeschaft. Ik ben erg moe en ben vroeg naar boven gegaan. Ik lees verder en binnen no-time ontwaakt een vuur in mij. Ik dender naar beneden. Mijn man schrikt zich een hoedje. “Jij zou toch gaan slapen?” “Klopt, maar moet je dit horen”. En ik lees hem voor uit het boek. “Dat ben ik, roep ik helemaal overweldigd.” “Ja, klopt dat ben jij, dat weet je toch” geeft hij me nuchter terug.

De laatste tijd spreek ik veel mensen over mijn eigen bedrijf. En soms zijn ze in de war, weten ze niet precies wat ik doe. En dat snap ik ook wel…want soms vind ik het zelf lastig te benoemen, want het is zoveel. Ik ben nou eenmaal een multipotentialite. Een wat?… ja precies nou dat. Ik heb niet één passie, niet één talent, niet één interesse, niet één idee, niet één website. Nee, ik heb er velen. Zo ben ik op dit moment moeder, yoga-docent, coach, trainer, communicatieadviseur, boekschrijfster en lees ik ook nog eens minstens 4 boeken tegelijk. Maar zoals mijn man al zei: “Ik zie je over vijf jaar misschien wel iets heel anders doen”. Waarop een collega geschokt reageerde “nee, dat kan toch niet? Al dat geld en tijd die je hebt geïnvesteerd in je coachopleidingen…

Dus ja, soms raken mensen daar van in de war. Al die ideeën en mogelijkheden die hun rond de oren vliegen. Al die kansen die ik wil pakken, al die interesses. Niet één grote passie waar ik volledig voor wil gaan. Ik raakte er zelf ook vaak van in de war. En dat is niet zo gek. Want we leven in een maatschappij waarin het wordt gewaardeerd als je specialist bent. Je wordt aangemoedigd om op zoek te gaan naar je ene ware passie. Je kiest voor één vak. Ons schoolsysteem is er op ingericht en ook de werkvloer. En dat terwijl het in de renaissance juist als ideaal werd gezien om goed te zijn in verschillende disciplines.

Vandaar ook dat de werkvloer voor mij steeds meer begon te knellen. Want ik wil alles kunnen doen, alle kansen pakken. Ik ben een multipotentialite, scanner of renaissancemens. En ik bevind me in best goed gezelschap, al zeg ik het zelf. Bekende voorbeelden zijn; Leonardo di Caprio, Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Oprah Winfrey, Benjamin Franklin, Richard Branson, Timothy Ferris, Rene Descartes, Aristoteles, Isaac Newton en Galileo Galilei.

Maar voor ik dit door had… Wat ben ik op zoek geweest naar wie ik ben. Uit elke persoonlijkheidstest rolden prachtige profielen waarin ik veel herkende. Maar zoals mijn manager me vertelde, jij bent de eerste bij wie ik denk ‘klopt dit profiel wel?’. Jij past eigenlijk uitstekend in alle hokjes. En ik denk terug aan een test waarin ik in 9 van de 10 hokjes paste. En de trainster uitriep “jeetje meid wat een mogelijkheden, jij kan kiezen wat je wilt.” En natuurlijk is niemand echt in één hokje te passen. Maar ik span toch wel de kroon. Ik kwam er achter dat ik écht in alle hokjes te passen ben.

Dus te gek dat ik nu binnen mijn eigen bedrijf alles kan oppakken wat ik maar wil, waar mijn hart maar sneller van gaat kloppen. En toch is het ook lastig om te duiden wat je doet. Met het antwoord ‘ik ben coach’ kwam ik niet ver. Er zijn zoveel coaches; financieel coach, opruimcoach, salescoach, business coach, life coach, sportcoach en sprak ik een heuse reiscoach. Dus ik maakte er communicatiecoach van. Dat geeft al iets meer richting en focus en het blijft ruimte geven.

Mijn droom is om de wereld een stukje mooier te maken. Mijn visie is dat als ik mensen een stukje gelukkiger maak, dat ze beter met zichzelf en de wereld om hun heen omgaan. Waar het me dus in eerste instantie om gaat is dat mensen écht leren communiceren. Met zichzelf en met de ander. Als ik naar mensen kijk, is er (zeker met de komst van social media) steeds meer behoefte om echt gehoord en gezien te worden. En bedrijven worden zich steeds meer bewust van deze behoefte bij hun personeel en klanten. Maar we zijn als mensen én als bedrijf vaak te druk met alles dat gedaan moet worden om aandacht te hebben voor de behoeftes van onszelf en de ander. En daar kom om de hoek zeilen. En vaar een tijdje langszij…

En of het nou een lezing, een presentatie, een workshop, een klantendag, een inspiratiesessie, een brainstorm, een visieoverleg, een teamtraining, een éen op één coachtraject of een jaartraject ‘geluk op de werkvloer’ begeleid, ik ben absoluut nieuwsgierig van aard. Ik zie overal kansen, mogelijkheden, ideeën en ontwikkel graag nieuwe vaardigheden en pak ze snel op. Ik zet mijn creativiteit graag in om problemen op te lossen. Dus mocht je eens willen sparren? I’ll be yours.

En voordat mensen nu denken dat ik een soort superman ben. Een wat minder kenmerk van multipotentialiteis dat ze soms snel uitgekeken zijn. Dus dat boek “Refuse too choose” Ben ik ergens kwijt geraakt en heb ik nooit uitgelezen. Jammer, want ik was nog wel zo enthousiast 😉.

~verbind jezelf~

Lieve groet,

Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page