top of page

Acceptatie of groei?


Ik kreeg een berichtje van een jonge man, halverwege 30. Hij zit volop in zijn persoonlijk ontwikkelingsproces. En hij liep tegen een dilemma aan.


Enerzijds is het belangrijk om te beseffen dat je goed bent zoals je bent, maar anderzijds wil je jezelf laten groeien. Afrekenen met overtuigingen, beter omgaan met emoties, lekkerder in je vel zitten en gelukkiger door het leven gaan.


Dit lijkt een contradictie...er lijkt een spanningsveld te zijn. Hoe kun je enerzijds tevreden zijn met jezelf als je toch van alles aan jezelf wilt veranderen? Hoe kun je je focussen op groei op verbetering zonder ontevreden te zijn over jezelf? Dit is mijn visie...kijk maar of het voor jou ook werkt.


Ik ga ervan uit dat je in essentie al helemaal perfect bent. Diegene of datgene wat jouw ware kern is, is perfect. Zelfs met alle zaken die wij als 'niet goed' hebben benoemd. En die dingen die je wilt veranderen, die ervoor zorgen dat je groeit, gelukkiger wordt, loslaat en vrij bent, die zijn niet wie jij bent. Dat zijn aangeleerde overtuigingen of vastgezette emoties die je in de loop van je leven hebt opgedaan.


Als we dus ophouden naar het verlangen om goed, geweldig of nog beter te zijn. Accepteren wat er is, en wie je werkelijk ten diepste van binnen bent, laat je alle ballast achterwege en ervaar je daadwerkelijk geluk. Of ook wel gelukzaligheid genoemd (maar dat heeft een beetje een suf imago). Dan ontstaat er een staat van zijn, die oké is met dat wat er is, in het hier en nu. Of zoals Mattieu Ricard, volgens metingen de 'gelukkigste man op aarde' op leert:

"Geluk is een intense sensatie die voortvloeit uit een uitzonderlijk gezonde geest. Niet slechts een aangenaam gevoel, een vluchtige emotie of een stemming, maar een optimale staat van zijn"


En vanuit deze staat van zijn, kun je groei aanbrengen in je leven. Een boom denkt ook niet ‘oh ik ben pas beter als mijn bladeren volgroeit zijn’. Het is dus niet een ‘of-keuze’ maar een ‘en-keuze’. Je bent en volledig tevreden met wie je bent. En er is ruimte om te groeien.


Maak verbinding


Lieve groet,

ClaudiaPhoto by Rob Mulally on Unsplash

Comentários


Meer artikelen...
bottom of page