top of page

Ode aan mijn mama


mama

'Je jurk heb ik besteld en is er morgen. Dan haal ik hem voor je op.’ Een traan pinkt in mijn oog. Wat ben ik dankbaar voor dit soort prachtige gebaren. En tegelijkertijd stel ik mezelf de vraag. “Hoe kan ik ooit teruggeven wat ik al heb mogen ontvangen?”

Ach ja, waarom niet? Mijn eerste blog van Proud2BMom gaat over mijn eigen mama. Nu ik zelf moeder ben, zie ik haarfijn wat je als moeder doet, welke ballen je hoog mag houden en wat je soms te verduren hebt. En vaak wordt je respect dan nog groter voor je eigen moeder. En soms ook als je respect niet zo groot is, kun je meer compassie voor haar voelen. Want het valt echt niet altijd mee.

De roze wolken Geen enkel leven gaat continu over rozen. Dit weten we allemaal. Hoe komt het dan toch dat we stiekem denken (of misschien hopen) dat de geboorte van een kind ‘een periode is van roze wolken’? Een periode van onbeperkt genieten, lekker thuis zitten en knuffelen met je kindje. Ja natuurlijk, is dat er. Maar er is ook zoveel meer. Net als altijd zijn er bergen en dalen. En als er hoge bergen zijn, verval je soms ook in diepe dalen.

Dankbaarheid Op de dagen dat het moederschap niet zo leuk is, overvalt mij een warm gevoel voor mijn eigen moeder. Ze begon al met haar ‘heldendaad’ toen ze wist dat ze zwanger van mij was. Ze stopte van de een op andere dag met roken. Ze maakte op de naaimachine eigenhandig oneindig veel kleding voor mij. Ze bracht me naar ontelbaar veel sportactiviteiten en feestjes. En ze liet me als werkende en sportende moeder zien, dat het belangrijk is om ook een eigen leven te blijven houden. Oh wat leerde mijn mama me veel.

Mooie lessen te leren En nog. Ook al ben ik eind 30 en ben ik nu zelf mama van twee kinderen. Nog steeds mag ik er van genieten dat ze er was en dat ze er nog steeds is. Elke week past ze samen met mijn paps op mijn kinderen, maakt ze mijn huis schoon en kookt ze voor ons als gezin en eten we met zijn zessen. Maar het meest bijzondere vind ik toch elke week die kleine verrassingen; sokjes voor de kinderen, een mooie bloem in huis, zeepjes in de kast of een jurk voor mij geshopt voor een bruiloft. Ze leert me elke week weer hoe mooi het is om met ogenschijnlijk kleine dingen een grote betekenis in iemands leven te hebben.

Dankjewel En heel soms. Heel soms, laat ze ook haar onzekerheid zien. Dan laat ze me weten dat ze soms twijfelt of ze het wel goed heeft gedaan. En ik kan niet anders zeggen: “Mam, je deed en doet het fantastisch!” Ja je hebt fouten gemaakt, misschien ontelbaar veel. En ik heb je ze allang vergeven én ik ben je er dankbaar voor. Want dit alles heeft mij gemaakt tot wie ik ben. En dat is precies zoals het moet zijn. Dankjewel voor wie jij bent!

Een dichtenbundel voor now and then Ik kan je nooit bedanken voor alles wat je heb gegeven. Dat is ook niet hoe het werkt. Ik heb maar een te ding te doen. En dat is alle lessen die jij me bracht samenbundelen met mijn eigen levenservaringen. En deze als een prachtige dichtenbundel te geven aan mijn kinderen en de mensen om me heen. Of door middel van coaching. Zonder verwachtingen, onvoorwaardelijk. Met de wetenschap dat zij het ooit ook weer doorgeven aan iemand anders.

Lieve mama, Ontelbaar veel kusjes Geef je mij Een overvloed aan liefde Dat vervul jij Jij ziet mijn ware ik Jij kent mijn dromen Jij geeft en geeft Jij laat energie stromen Ik heb mogen leren Leren van jou Onbaatzuchtig te zijn In zeggen ik hou van jou. Ik mag nu zelf vervullen Kracht geven Energie laten stromen Het doorgeven van leven Dankjewel, voor al je lessen Dankjewel, voor wie je bent Dankjewel is maar een klein gebaar Voor al jouw talent…. als mijn moeder

Liefs, Claudia

Comments


Meer artikelen...
bottom of page