top of page

Wat kan ik doen om écht te gaan leven?


doen-wat-jij-wilt
Doe jij wat je zelf wilt doen?

Onlangs kwam ik een interessant artikel tegen over een Australische verpleegster die in de palliatieve zorg werkte. Zij verzorgde terminaal zieke mensen, van wie de meesten minder dan 12 weken te leven hadden.

Deze verpleegster vroeg haar patiënten ook naar waar ze eventueel spijt van hadden over hun leven. Zee vroeg naar wat ze anders zouden doen als het leven hun een tweede kans zou krijgen. Uit alle antwoorden bleken er vijf wel erg vaak voor te komen. De spijt van de stervenden, kan een waardevol advies zijn voor de levenden, want niemand wil achteraf spijt hebben? Toch?


Dus doe er je voordeel mee:


1. Ik wou dat ik mijn dromen had nagestreefd

Dit blijkt de meestvoorkomende spijt van alles. Vaak bleek dat ze te weinig moed hadden om echt te doen wat ze graag wilden doen. Ook kwam het vaak voor dat ze vooral hadden voldaan aan de verwachtingen van anderen en zich daardoor tegen hadden laten houden. De vader van mijn schoonvader zei ook altijd dat hij 'dit en dat' ging doen als hij met pensioen ging. Het pensioen heeft hij nooit gehaald. En mijn schoonouders besloten daarom nooit meer uit te stellen wat niet nodig was. Toen mijn schoonmoeder ongeneeslijk ziek werd, konden ze gelukkig zeggen dat ze nooit iets hadden gelaten.


Dus waar kies jij voor? Weet jij wat je echt gelukkig maakt? En doe je dat ook? Stop jij je onvervulde dromen weg in een hoekje van je geest? Daar waar het je maar blijft stalken, maar waar het nooit vorm krijgt. Hoe wil jij later terugkijken op je leven? Heb je alle kansen en uitdagingen gepakt en aangegrepen? Of heb je je laten leiden door wat de buitenwereld (ogenschijnlijk) van je verwacht?


2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt

Elke mannelijke patiënt kwam tot deze conclusie en ook een paar vrouwelijke. Al deze patiënten gaven aan dat hun levens waren overgenomen door werk. Het verdienen van geld en het nastreven van een carrière was belangrijk, maar had zo hun leven overgenomen dat ze te weinig tijd hadden doorgebracht met hun dierbaren, en dan vooral hun kinderen en hun echtgenoot.


Wat ze anders zouden doen? Hun levensstijl vereenvoudigen en betere keuzes maken en beseffen dat al dat geld niet echt nodig is. Wat doe jij om meer ruimte te creëren in je leven voor meer geluk? En wat kun jij doen om meer tijd door te brengen met de mensen die veel voor je betekenen? Wil jij ook minder hard werken en lichter leven? In mijn gratis Lichter leven zomerchallenge leer ik je de eerste stappen zetten.


3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens en gedachten te uiten.

Veelal wordt 'de lieve vrede' bewaren aangehaald om je maar niet uit te spreken. Door te kiezen voor zwijgen en woede te onderdrukken, bouwden veel mensen bitterheid en wrok op, die hun gezondheid beïnvloedde. Sterker nog, door je frustraties te 'koesteren', ben je nooit in staat je ware potentieel te leven.


En dat terwijl dat helemaal niet nodig is. Vroeger sprak ik me altijd uit. En vaak kreeg ik terug dat ik 'te direct' was, vervolgens hield ik veelal maar mijn mening voor me. Tegenwoordig ben ik (veel vaker) in staat om dat uit te spreken wat ik denk en voel, zonder anderen voor het hoofd te stoten. Nu krijg ik vaak terug dat ik erg krachtig en kwetsbaar ben. Ook hoor ik vaak dat ik een bepaalde mate van rust, zekerheid en vertrouwen uitstraal. En ik maak echt van mijn hart geen moordkuil. Hoe ik dat doe, kun je lezen in mijn boek 'Communiceren vanuit verbinding'.


4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.

Vaak worden ouden vrienden gemist. Patiënten vonden het jammer dat ze niet meer tijd en moeite hadden gestoken in hun vriendschappen. Vaak wordt er te laat pas ontdekt hoeveel waarde een vriendschap had. Veel meer dan alle rijkdom en prestaties. Aan het einde van een leven blijkt telkens weer dat liefde en relaties vele malen belangrijker zijn.


Als je dit nu weet, wat kan jij dan nu anders doen?


5. Ik wou dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Pas aan het einde van hun leven, beseften de patiënten dat geluk een keuze is. Niet iets dat je kunt achtervolgen, dat kan worden verworven door rijkdom of sociale acceptatie. Niet iets dat je kunt verkrijgen door jezelf opzij te zetten en alleen maar anderen te plezieren. En zeker niet door alleen maar hard te werken. Op hun sterfbed besefte elke patiënt dat ze zelf de keuze hadden om gelukkig te zijn, ongeacht hun omstandigheden.


Waar richt jij je op? Rijkdom, status, macht, prestatie? Geloof jij ook dat ze sleutel zijn tot ons geluk? Blijf jij uitwegen verzinnen waarom je door moet gaan met het leven dat je nu leeft? Terwijl je diep van binnen misschien wel voelt dat er iets niet klopt? Wanneer leer jij jezelf te ontspannen en alle (goede) dingen in je leven te waarderen?


Dus wat kun jij doen om écht te gaan leven? Stel jezelf de juiste vraag. Misschien is "waar heb ik spijt van op mijn sterfbed?" te heftig (misschien ook niet). Maar je kunt jezelf ook elke dag de juiste vraag stellen:


"Waar heb ik vanavond/ deze week/deze maand of dit jaar spijt van als ik dat vandaag/deze week/ deze maand/dit jaar niet heb gedaan?"


Toen ik mezelf deze vraag vandaag stelde, ben ik onmiddellijk naar buiten gegaan. Wat heb ik genoten van de frisse lucht en de zon. Zo eenvoudig kan het soms zijn.


Maak verbinding


Lieve groet,

Claudia


p.s. wil jij leren leven zonder spijt? Meld je aan voor voor een van mijn Lichter leven of transformatieprogramma's of maak gebruik van een inspiratie coachingssessie om te ontdekken wat je kunt doen.

Comments


Meer artikelen...
bottom of page